hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kore Yarımadası'nda sular ısınıyor

    Kore Yarımadasında sular ısınıyor
    expand

    Kore Yarımadası'nda sular ısınıyor. Kuzey Kore, "kendini korumak için, gerekirse yine ateş açmaya hazır olduğunu" açıklarken, Güney Kore de Sarıdeniz'de yer alan ve Kuzey Kore'ye yakın adalarındaki askeri güçlerini takviye edeceğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuzey Kore hükümeti yayımladığı yazılı açıklamada, salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasından, Güney Kore'nin sorumlu olduğunu, Güney Kore askeri güçlerinin, iki ülke arasında tartışmalı sularda yaptığı bir tatbikat sırasında Kuzey Kore'ye çok yakın bir adadan ateş açtığını belirtti.

    Açıklamaya göre, söz konusu ada, iki Kore'nin de görüş alanına giriyor.

    Kuzey Kore'nin kendini kontrol etmek için "insanüstü bir çaba" harcadığı belirtilen açıklamada, Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasına büyük önem verdiğini ama nefsi müdafaa için Kuzey Kore topçu bataryalarının yine ateş açmaya hazır olduğunu vurgulandı.

    "ABD de sorumlu"

    Kuzey Kore hükümeti, salı günü gelişen ve iki Kore arasında gerginliği artıran olayda ABD'nin de sorumluluk payı bulunduğunu bildirdi.

    Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA tarafından yayımlayan mesajında, Kuzey Koreli üst düzey askeri bir yetkili, Çin ve Kore Yarımadasını ayıran Sarıdeniz'in "bir barut fıçısı" haline geldiğini, çatışma riskinin hep yüksek olduğunu, bu durumdan da ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti.

    Üst düzey askeri yetkili mesajında, "ABD sorumlu, çünkü iki Kore arasındaki savaşın bitiminde (1950-53), iki Kore'yi ayıran sınır çizgisini tek taraflı olarak çizen ABD'nin ta kendisidir" ifadesini kullandı.

    Yetkili mesajında, "Böylece, ABD Salı günkü karşılıklı ateş açılma olayındaki sorumluluğundan kaçamaz" vurgusu yaptı.

    Güney Kore'den takviye güç


    Güney Kore ise, Sarıdeniz'de yer alan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adasında bulunan askeri güçlerini takviye edeceğini duyurdu.

    Güney Kore Devlet Başkanlığının üst düzey sözcüsü Hong Sang-Pyo yaptığı açıklamada, "Sarıdeniz'de, Güney Kore'nin kuzeybatısında bulunan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adamızda konuşlandırılmış askeri birliklerimizi belirgin bir şekilde güçlendireceğiz" dedi.

    Sözcünün bu açıklamasını, Kuzey Kore hükümet yetkililerin, "Kuzey Kore'nin, gerekirse kendini korumak için, yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildiren yazılı açıklamasından sonra yaptığı belirtiliyor.

    Bakan istifa etti

    Gerilim Güney Kore'de devlet kademesinde bir istifayı da getirdi. Güney Kore Savunma Bakanı, eleştiriler üzerine görevinden ayrıldı. Savunma bakanının istifasını başkanlık ofisi de doğruladı.

    Güney Kore, ABD ile bu ay içinde yapacağı ortak askeri tatbikatla Kuzey Kore'ye "açık bir mesaj" vermeyi hedefliyor.

    Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, "ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la yapılan telefon görüşmelerinde, tatbikat aracılığıyla Kuzey Kore'ye son olaylara ilişkin açık bir mesaj verebileceğimizi kararlaştırdık" dedi.

    Dışişleri Bakanlığından bir başka yetkili de Seul'ün, Pyongyang'a karşı BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağı bir dizi önlem üzerinde çalıştığını söyledi. Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasıyla patlak veren gerginliğin ardından ABD'nin nükleer uçak gemisi USS George Washington Kore sularına doğru hareket etmiş, Seul'deki Amerikalı yetkililer geminin, Güney Kore ile pazar günü başlayacak tatbikata katılmak üzere Tokyo'nun güneyindeki bir donanma üssünden yola çıktığını belitmişti.

    Güney Kore savunma bakanı istifa etti

    Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-young, Kuzey Kore'nin, güneye ait bir adaya saldırısının ardından istifa etti.

    Bakan'ın, Kuzey Kore saldırısına verilen karşılıkla ilgili eleştiriler üzerine istifa ettiği bildirildi.

    Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ın, bakanın istifasını kabul ettiği açıklandı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Li'nin, adadaki asker sayısını artırma sözü verdiği de kaydedildi.

    Çinli bakanın Güney Kore ziyareti ertelendi

    Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin bu hafta yapması öngörülen Güney Kore ziyaretinin ertelendiği bildirildi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ziyaretin Yang'ın "programı" nedeniyle ertelendiği belirtildi.

    Konuya ilişkin detaylı bilgi verilmeyen açıklamada, iki ülkenin de yeni bir ziyaret tarihi belirlemek istediği kaydedildi.

    Çin Başbakanı Ven Ciabao da, Kore Yarımadasında gerginliğin tırmanmasına neden olan gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, ülkesinin "her türlü askeri tahrike" karşı olduğunu beyan etti.

    Şu an ki durumun "karanlık ve karmaşık" olduğunu kaydeden Ven, tarafların çok itidalli davranmaları, uluslararası camianın da gerginliği azaltmak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizdi.

    Çin basını ne diyor?

    Çin basını, ABD ve Güney Kore'yi eleştirdi. İngilizce yayımlanan Global Times gazetesinin yorumunda, "ABD ve müttefiklerinin, Çin'den Kore Yarımadasında etkin rol oynamasını isterken çelişkili davrandıkları" ileri sürüldü.

    "ABD ve Güney Kore basınının yoğun Çin karşıtı duygular içinde olduğu" belirtilen yorumda, "bu ülkelerin bir yandan Kuzey Kore'ye baskı yaparken Çin'in de kendi yanlarında yer almasını, diğer yandan da Çin'in Pyongyang yönetimi üzerindeki özel etkisini kullanmasını istedikleri" ifade edildi. Yorumda, "bunun, bu ülkelerin ben-merkezci düşünceleri ile Kuzey Kore sorununun çözümüyle ilgili yetersizlikleri arasındaki çıkmazı yansıttığı" görüşüne yer verildi.

    "Çin'in dış politikasının temel ilkelerinden birinin Kore Yarımadası ve civarında istikrarın korunması olduğu" kaydedilen yorumda, "Pekin yönetiminin Kuzey Kore ile ilişkilerinde bu ilkeye aykırı davranmadığı ve Güney Kore ile ilişkilerinde de bu ilkeyi uyguladığı" belirtildi.

    Sarıdeniz'de gerginlik

    Kuzey Kore'yi, ekonomik ve diplomatik destek karşılığında nükleer silah geliştirmekten vazgeçirmek amacıyla 2003'de başlatılan, ABD, Çin, Rusya, Japonya, Güney ve Kuzey Kore'nin katıldığı altılı görüşmeleri Nisan 2009'da tek taraflı olarak durduran Kuzey Kore yönetimi son olarak, bu görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

    Kore yarımadasında Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasıyla patlak veren gerginliğin ardından ABD ve Güney Kore olayın geliştiği bölgede 28 Kasım Pazar günü, ortak askeri tatbikat yapma kararı almış, tatbikata katılmak üzere ABD'nin nükleer uçak gemisi USS George Washington, Tokyo'nun güneyindeki bir donanma üssünden Kore sularına hareket etmeye başlamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow