Kolombiya'da Santos FARC'ın ardından muhalefetle masaya oturuyor
Kolombiya'da FARC ile devlet arasındaki barış anlaşmasının Pazar günü yapılan referandumda halktan destek bulamamasının ardından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "Hayır" diyen muhalefetle diyalog başlatma kararı aldı. Görüşülecek muhalefet liderleri arasında eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe de var.
Kolombiya'da Marksist gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki anlaşmanın katılımı yüzde 40 bile ulaşmayan bir referandumda reddedilmesinin ardından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, muhalefetle yeni bir ulusal diyalog başlatılacağını duyurdu.
Kolombiya'da halk barışa 'hayır' dedi
Evet beklenirken Hayır oyu çıktı
Kolombiya'da FARC gerillaları ile devlet arasında 52 yıllık savaşa son veren ve pek çok çevrede umutla karşılanan barış anlaşması, halkoyuna sunulduğu Pazar günü reddedildi. Seçmenlerin sadece yüzde 37.42'sinin katılımının ülkedeki "umutsuzluk ve çaresizliğin yansıması" olarak değerlendirildiği referandumda barışa hayır diyenler yüzde 50.22'lik kılpayı bir farkla sonucu belirledi. Barış anlaşmasına evet diyenler ise yüzde 49.77'de kaldı.
Taraflar barış için çabalamaya devam etme kararı aldı
Bu sonuçların ardından taraflar barış çabasından vazgeçmeyeceklerini yeniden masaya oturduklarını açıkladılar. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'tan bu doğrultuda bir adım geldi. Santos, barış anlaşmasına hayır diyen muhalefetle yeni bir ulusal diyalog başlatacağını açıkladı.
Kolombiya'da silah bırakan FARC'ın yarım asırlık öyküsü
Santos TV'de açıkladı: Muhalefetle diyalog başlatıyor
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Santos, televizyondan yayınlanan konuşmasında, hükümet adına barış görüşmelerini yürüten eski Devlet Başkanı Yardımcısı Humberto de la Calle'den bir an önce müzakerelere başlamasını istediğini bildirdi. Muhalefetle yapılacak görüşmelerde, FARC ile varılan ancak referandumda reddedilen anlaşmaya dair endişeleri giderecek her konunun ele alınmasını istediğini belirten Santos, özellikle anlaşmaya karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin öncülük ettiği "hayır" taraftarlarıyla ulusal bir uzlaşı arayacaklarını söyledi. Santos, "Şimdiki belirsiz durumun şu ana kadar elde edilen her şeyi tehlikeye atması nedeniyle hızlı davranmalıyız" dedi.
Kolombiya FARC ile anlaşma imzaladı
Refedandumda neden hayır oyu çıktı?
FARC ile hükümetin 4 yıldır Küba'da yaptığı görüşmelerde Kolombiya muhalefeti yer almamıştı. Ortaya çıkan sonucu yorumlayan uzmanlar, muhalefetin "hayır" oyunun arkasında, "savaş kurbanlarıyla yeterli iletişimin kurulmaması"nı gösteriyorlar. Ancak pekçok başka gözlemciye göre de süreci belirleyen etmenler daha uzun ve karmaşık. Referandum sonuçlarının kesin olarak ortaya koyduğu bir şey var ki, öncesinde oluşan olumlu atmosfer sadece şehirlerde yapılan anketlere dayanıyordu ve kırsal kesim ihmal edildi. Ancak katılımın bu denli düşük olması, çok uzun yıllardır şiddet sarmalı içinde yaşayan ülkede, halkın anlaşmanın barışı getireceği konusunda bir "umudunun olmadığını ve çaresizlik içinde" hissettiğini ortaya koyuyor.
Bir de tabii FARC'ın destek bulduğu kırsal bölgelerde yaşayan halkın iradesinin, kayıtlı olmadıkları ve bu nedenle seçmen sayılmadıkları için sandığa yansımaması. Ancak kayıtlı seçmenler içinde de sağ muhalefeti desteklemese de anlaşmaya hayır diyen bir kesimin bulunduğu belirtiliyor. Bunun nedenleri de anlaşmanın detaylarında yatıyor. Toprak reformu, paramiliter çetelerin dağıtılması gibi konulardaki güven eksikliği, bu sonucu ortaya koyan nedenler arasında sayılıyor.
Kolombiya'da FARC ile güvenlik güçleri arasında 250 bin kişinin ölümü, 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları bitirmesi öngörülen anlaşmaya karşı çıkan Uribe öncülüğündeki tarafın gerekçelerinin başında FARC'a fazla taviz verilmesi geliyor.
FARC liderleri, referandumdan "hayır" oyu çıkmasından sonra barışı aramaya devam edeceklerini açıklamış, ağustos ayında varılan ateşkese bağlı kalacaklarını duyurmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!