Kıbrıs görüşmeleri tıkandı
Birleşmiş Milletler gözetiminde İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasındaki Le Mirador Hotel'de, Pazar gününden bu yana sürdürülen Kıbrıs görüşmelerinin ikinci turunda taraflar arasında anlaşma sağlanamadı.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Aleem Siddique yaptığı açıklamada, "Taraflar ellerinden geleni yapmalarına karşın, görüşmelerde son aşamanın yolunu açacak. Arazi mülkiyetleri konusundaki ayarlamalar hakkında bir yakınlaşma sağlayamadılar. İki taraf da Kıbrıs’a dönmeye ve konu hakkında biraz daha fazla kafa yormaya karar verdi" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades arasında son bir aydır Kıbrıs’ın birleşmesi için yoğun görüşmeler yapılıyordu.
Zirveyi Rum göçmen sayısındaki aşırı talep tıkadı
Kıbrıs Rum kesiminin, "Yunanistan'ın garantör ülkelerin katılacağı beşli konferansta Türkiye'yi devre dışı bırakmak istemesi ve Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesi talebine yönelik takvimde" diretmesinden çıktı.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin tarafları uzlaştırmak için liderlerle birebir ve sık sık görüşmeler yapması, müzakerelerin ikinci gün de devam etmesini sağladı. Eide'nin tüm girişimlerine rağmen taleplerinde geri adım atmamakta ısrar eden Rumlar, İsviçre'de ikincisi yapılan Kıbrıs zirvesinin sonuçsuz sona ermesine neden oldu.
Mont Pelerin'deki zirvenin ikinci gününde gece yarılarına kadar süren müzakerelerde Rumların aşırı taleplerle masaya gelmesiyle bir kriz daha yaşandı. Rum tarafının, zirveyi çıkmaza sokmasındaki en önemli nedenlerinden biri, 92 bin Rum'un Kuzey'e geri dönüşüne imkan sağlayacak toprak talebi oldu.
Kuzey'e dönecek Rumların sayısının 92 bin olacağını ve bundan asla geri adım atmayacağını dile getiren Rum lider Anastasiadis, çoğu bugün hayatta olmayan Rumlar için geri dönüş hakkı talep etti ve talebin makul olmadığı yönündeki tüm kanıtları da reddetti.
Türk tarafı, müzakerelerdeki tıkanıklığın nedenini, Güney Kıbrıs'ın masaya Rum göçmen sayısı hakkında aşırı taleplerle gelmesi, bu talepleri konusunda hiç pazarlık yapmaması, Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönüşümlü başkanlığı bile beşli konferansta bir pazarlık konusu olarak cebinde tutması ve toprak konusunda yüksek bir pazarlık marjıyla masada durması olarak sıraladı. Türk tarafı ayrıca Mont Pelerin'de masanın dağılmasında ve zirvenin sonuçsuz kalmasında Rumların makul çizgiye yaklaşmayı reddeden uzlaşmaz tavrının etkili olduğu görüşünde. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Mayıs 2015'te göreve gelmesinin ardından yoğun bir şekilde süren Kıbrıs müzakerelerinin bundan sonra nasıl devam edeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
"Uzlaşımız ve görüşmemizin mantığı bu değildi"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, yaptığı açıklamada, Rum tarafının, Akıncı ve ekibinin bir bütün olarak çözüme yönelik koyduğu performans ve iradenin yarısını ortaya koymuş olsaydı şu anda başka şeylerin konuşuluyor olabileceğini dile getirmişti. Görüşmelerde toprak konusunda daha önce resmi bir açıklama yapılmadığını hatırlatan Burcu, bu kriterle ilgili Türk tarafının masaya getirdiği teklifin yüzde 29,2 olduğunu söylemiş ve "Toprak kriterinde de sanki
toprak konusu tümden ceplerinde olacakmış gibi bir pazarlık anlayışıyla geldiler. Oysa uzlaşımız ve görüşmemizin mantığı bu değildi" değerlendirmesini yapmıştı.
Barış Burcu, Yunanistan'ın müzakere sürecindeki tavrına da tepki göstererek, "Bu olabilecek bir şey değildi, akıl işi değildi ve sorumluluk örneği değildi. Tam tersine tam bir sorumsuzluk örneğiydi. Yani müzakerelerin bu aşamasında 'Garantiler kalkmazsa, Türk askerinin çekilme takvimi ortaya
konulmazsa ben çoklu konferansa gelmeyeceğim' demek, çoklu konferansa götürecek olan bir çalışmayı sabote etmek demektir. Bunun başka bir adı yok, büyük bir sorumsuzluk örneğiydi. Enerji ve vakit kaybettiren bir durum oldu ama bunu görmezden de gelemezdik. Benzer yaklaşımı toprak konusunda Anastasiadis'ten gördük. Toprağı çoklu konferansta bitireceğimize dair kendileriyle de BM ile de
prensipte anlaşmıştık" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Süreç başladı: Trump imzayı attı, Pentagon asker gönderiyor
Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Sinyal Şaşırttı! Bilim Dünyası Çalkalanıyor: Kaynağı Bulundu…
İsrail saldırılarının yeni hedefi: Batı Şeria! Cenin’de kuşatma: Filistinliler gözaltına böyle alındı...
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Prens'ten Trump'a dudak uçuklatan teklif!
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...