"Kapatma davası Türkiye'nin enerjisini çaldı"
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davanın "Türkiye'nin AB yolunda daha kararlılıkla kullanabileceği çok değerli zaman ve enerjisini çaldığını" söyledi.
Rehn, Türkiye-AB (Avrupa Ekonomik Topluluğu) Ortaklık Anlaşması'nın 45'inci yıl dönümü münasebetiyle Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 1963 tarihli Ankara Anlaşması'nın AB-Türkiye ilişkilerinde çok önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayarak, bunun sonucunda ekonomik ilişkiler derinleştirilirken Türkiye'nin AB üyeliğinin daha geniş bir hedefolarak korunduğunu belirtti.
1963 Ankara Anlaşması'nda dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu Başkanı Walter Hallstein'ın "Türkiye Avrupa'nın parçasıdır" vurgusunun daha sonraki Gümrük Birliği anlaşmasıyla ekonomide karşılığını bulduğunu ve bugün AB'nin,Türkiye'nin ilk ve Türkiye'nin AB'nin 7'nci büyük ticaret ortağı haline geldiğini anlatan Rehn, 10 yıl önce yarım milyar euro düzeyinde bulunan AB'denTürkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının geçen yıl 9 milyar euroyu aştığına dikkat çekti.
Rehn, "Bugün ekonomilerimiz karşılıklı olarak birbirine bağımlı. O halde ilişkilerimizi daha ileriye götürmemiz gerekiyor" dedi.
Olli Rehn, AB ile Gümrük Birliği içinde olması nedeniyle AB'nin 3'üncüülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından zarar gören Türkiye'nin bu konudaki sıkıntısını tam üyeliğe kadar hafifletmek için özel danışmamekanizmaları kurulmasını desteklediğini ifade etti.
AB Komisyonu'nun yarın açıklayacağı Türkiye İlerleme Raporu için sonhazırlıkları yaptıklarını anlatan Rehn, raporda "ilk kez Türkiye'nin işleyen piyasa ekonomisi olduğunu kayda geçireceklerini" vurguladı.
Bu aşamaya gelinmesinde Türkiye'nin AB üyeliği kapsamında ekonomiyle ilgili yaptığı reformların önemli rol oynadığını belirten Rehn, "üyelik müzakerelerinin çeşitli engellere rağmen ilerlediğini ve Türkiye'nin reform hızının müzakerelerin hızını belirlediğini" söyledi.
Rehn, AB reformlarının katkısıyla Türkiye'nin "küresel ekonomik krizi daha kolay savuşturacağını" kaydetti."AK Parti'ye açılan kapatma davasının AB yolunda daha kararlılıkla kullanılabilecek çok değerli zaman ve enerjiyi çaldığını" söyleyen Rehn,"Türkiye'de büyük bir siyasi krizin önlendiği davadan ders alınmasını" isteyerek, vakit geçirilmeden temel hak ve özgürlükleri ilerletecek anayasa veyargı reformuna başlanması gerektiğini ifade etti.
Olli Rehn, "Türkiye'de her geçen gün daha fazla internet sitesineerişimin yasaklanmasının endişe yarattığını" belirterek, ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin acil olarak kaldırılması çağrısı yaptı.
Bir soru üzerine, AB'nin Türkiye ile vize kolaylığı anlaşması imzalanamamasında, Türkiye'nin vize kolaylığı ve geri kabul anlaşmasımüzakerelerini sürdürme konusundaki "isteksizliğinin" etkili olduğunu ileri süren Rehn, "Türkiye buna ilgi göstermedi. Belki ulusal gururu nedeniyle belkibaşka bir nedenle. Bilmiyorum" şeklinde konuştu.
Rehn, Türkiye'nin AB ile Ortaklık Anlaşması ve Gümrük Birliği'nden kaynaklanan ekonomik sorunların en iyi çözüm yolunun tam üyelik olduğunu kaydetti ve "kararlılıkla buna odaklanılmasını" istedi.
Genişleme Komiseri Rehn, AB Komisyonu'nun Türkiye hakkında hazırladığıilerleme raporlarına benzer şekilde, Türkiye ile imzaladıkları Ortaklık ve Gümrük Birliği anlaşmalarına uyup uymadıkları konusunda AB üyeleri hakkında da raporhazırlayıp hazırlamayacaklarının sorulması üzerine, "faydalı gördüğü bu öneriyi değerlendireceğini" ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...
The Times: Diktatörün 'hayalet' kardeşi Mahir Esad nerede?
Gümrük vergisi krizine, 'eyalet' tartışması eklendi: Trump, Trudeau'yu bir kez daha 'vali' dedi
Papa, 3 yıl önce iki suikast atlatmış: Irak ziyaretinde yaşananları anlattı!