Kafkasya'daki gerilimi Gürcü ordusu başlatmış
Avrupa Birliği'nin talebi üzerine Bağımsız Uluslararası Misyon, geçtiğimiz yıl yaşanan Gürcistan-Rusya savaşına ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, çatışmaları Gürcü ordusunun başlattığı belirtildi. Ancak Moskova da çatışmalar öncesinde bölgede tansiyonu yükseltmekle suçlanıyor.
Rusya, Gürcistan ile arasında geçen yıl Ağustos ayında çıkan savaşın nedenlerini ortaya çıkarmak ve olayları uluslararası hukuka göre değerlendirmek amacıyla AB tarafından kurulan komisyonun hazırladığı raporun, savaşın başlamasında Tiflis'in suçunu ortaya koyduğu değerlendirmesinde bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AB raporunun savaşın çıkmasında Gürcistan'ın suçlu olduğunu gösterdiği belirtilirken, belgede Moskova'nın rolüne dair muğlak ifadeler bulunduğu savunuldu.
İsviçreli diplomat Heidi Tagliavini'nin başkanlığını yaptığı komisyonun, AB, BM, AGİT, Gürcistan ve Rusya yönetimlerine sunduğu raporda, Gürcistan'ın "Güney Osetya bölgesine başlattığı saldırının, savaşın başlamasına neden olduğu" belirtilmişti.
Raporda, Ağustos 2008'de çıkan ve beş gün süren savaşın, "iki ülke arasında yükselen gerilim, provokasyonlar ve olayların ardından patlak verdiği" kaydedilirken, Rusya'nın savaştaki bazı eylemlerinin, "savunma amacını aştığı" değerlendirmesinde bulunulmuştu.
Raporun ayrıntıları
Raporla ilgili yeni ayrıntılar da belli oldu. Raporda, her iki ülkenin de savaş sırasında uluslararası insani hukuku ihlal ettiği kaydedildi.
Komisyonun AB, BM, AGİT, Gürcistan ve Rusya yönetimlerine sunduğu raporda, savaş ve sonrasında Güney Osetya'daki Gürcü köylerinde sistematik yağma ve saldırılarla "etnik temizlik" yapıldığı yolunda kanıtlar bulunduğu kaydedildi.
Komisyon, Rusya'nın başlangıçta kendi barışgücü askerlerini koruma hakkı bulunduğunu not etti, ancak kimi eylemlerinin, "savunma amacını aştığına" kanaat getirdi. Komisyonun raporunda, bir grup Rus askerinin, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırı başlattığı 7 Ağustos'tan kısa bir süre önce bölgeye geldiklerinin belirlendiği, ancak Gürcistan'ın ileri sürdüğü gibi Rusya'nın işgal hazırlığı yaptığı yolunda kanıt bulunmadığı belirtildi.
Gürcistan'ın Güney Osetya'nın Tshinvali kentini bombalamasının uluslararası hukuka uygun olmadığı, Rusya'nın ise işgali Güney Osetya dışındaki bölgelere genişleterek uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği, Rus askerlerinin Abhazya'ya da girdikleri ve bugüne dek bu bölgelerdeki varlıklarını sürdürdükleri kaydedildi.
Raporda, savaşın başlangıcıyla ilgili açıklamaların yalnızca Gürcistan'ın 7 Ağustos gecesi başlattığı saldırıya odaklanmasının yanlış olacağı, savaşın "iki ülke arasında uzun zamandır yükselen gerilim, provokasyonlar ve olayların ardından patlak verdiği" bildirildi.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, geçen yıl Rusya ile çıkan savaşı soruşturmak üzere AB tarafından kurulan komisyonun raporunun, "Gürcistan'ın olaylar hakkındaki iddialarını doğruladığını" açıkladı.
Açıklamada, komisyonun "Rusya'nın, Gürcistan'ı çatışmalar çıkmadan önce işgal ettiğini" doğruladığı, ayrıca "Gürcü siviller ve barışgücü askerlerinin tehlikede olduğunu kanıtladığı" kaydedildi.
Bakanlık, raporun "Rusya'nın askeri planlarının 2008 yılı ağustos ayından önce başladığını ortaya koyduğunu ve Rusya'nın siyasal provokasyonlarının, Gürcistan'ın egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini" bildirdi.
Açıklamada ayrıca, komisyonun, "Rusya destekli güçlerin, Gürcü vatandaşlarına etnik temizlik uyguladığını da doğruladığı" ifade edildi.
Bakanlık, raporda kanıtlanan en önemli unsurun, "Rus askerlerinin ve paralı askerlerin, 8 Ağustos 2008'den önce Gürcistan sınırını yasadışı olarak geçtikleri" gerçeği olduğunu bildirdi.
Açıklamada, "komisyonun Rus askerlerinin sınırı geçtiklerini kabul ettiği halde, bunun bir işgal olmadığını söylemesinden üzüntü duyulduğu, çatışmayı başlatanın bu işgal olduğu" kaydedildi.
Gürcistan Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili de, "Gürcistan'ın savaşın çıkmasından tamamıyla sorumlu olmadığını, raporda bu yolda bir açıklama bulunmadığını" söyledi.
Tiflis yönetiminin, raporun "nesnel" olduğunu düşündüğünü belirten Yakobaşvili, savaşın 7-8 Ağustos'ta değil, bölgedeki uzun zamandır süren provokasyonların sonucunda başladığının raporda belirtildiğini söyledi. Gürcistan'ın yanısıra, Rusya da raporun, savaşla ilgili kendi iddialarını desteklediklerini belirtiyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise AB raporunun, savaşın çıkmasında Gürcistan'ın suçlu olduğunu gösterdiğini belirtirken, belgede Moskova'nın rolüne dair muğlak ifadeler bulunduğu savunuldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…