Japonya'nın 'Fukuşima atık suyu' planına Güney Kore’den tepki: “Kendiniz için”
Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyu denize boşaltma planına ilişkin endişelerin ortasında Güney Kore'nin muhalefet lideri, Japon yetkililere suyu içmeleri için meydan okudu.
Fukişima Nükleer Santrali'nin radyoaktif maddeler içeren atık suyuna ne olacağına dair soru işaretleri, son yıllarda bölgede tartışmaları alevlendirdi.
Kore Demokratik Partisi lideri Lee Jae-myung, Japon yetkililerden radyoaktif suyun filtrelendiği ve denize salınmasının güvenli olduğu yönündeki iddialarını kanıtlamasını istedi.
Suyun denize salınmasının doğuracağı sonuçlara ilişkin endişeler nedeniyle yerel balıkçı topluluklarının yanı sıra Güney Kore, Çin ve Pasifik Ada ülkeleri gibi komşu ülkelerden de şiddetli protestolar yükseliyor.
12 SAATLİK TOPLANTI
Geçen hafta yaklaşık 12 saatlik bir toplantı yapan Japon ve Güney Koreli yetkililer, Seul'den bir heyetin tsunaminin yıktığı Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki suyu incelemek üzere Fukuşima Nükleer Santrali'ne 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirmesine karar vermişti.
Güney Kore Devlet Başkan Yoon Suk-yeol'ün önceki haftalarda Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida'yla Seul'de, nadir yapılan bir zirve düzenlemesinin ardından iki lider planları incelemek üzere gelecek hafta uzman ziyareti yapılmasında anlaşmıştı.
"KENDİLERİ BUNU İÇME SUYU OLARAK KULLANMALI"
Independent Türkçe'nin haberine göre Pazartesi günü yaptığı açıklamada Lee, "Japonya, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kirli suyun arıtıldığı takdirde içilebilecek kadar güvenli olduğu iddiasını ortaya atıyor" dedi.
"Eğer içilebilecek kadar güvenliyse, kendileri bunu içme suyu olarak kullanmalı."
Lee, denize boşaltılan milyonlarca ton suyu halk kullanacağı için suyun en azından tarımsal ve endüstriyel kullanıma uygun olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Uzman heyetinin ziyaretine karşı çıkan Kore Demokratik Partisi bu ziyaretin, Yoon yönetiminin Tokyo'yla ilişkileri düzeltme çabaları kapsamında suyu denize boşaltma planlarını meşrulaştırmak için kullanılabileceği endişesini dile getirmişti.
Parti sözcüsü Park Sung-joon geçen hafta yaptığı açıklamada, "Japon hükümetinin tutumu, hükümetin inceleme ekibi göndermesinin, kirli suyu boşaltma planını haklı çıkarmak için yapılan bir formaliteden ibaret olduğunu açıkça ortaya koyuyor" demişti.
RADYOAKTİF MADDELERDEN ARINDIRILARAK TANKLARDA DEPOLANIYOR
2011'de meydana gelen muazzam bir deprem ve tsunami sonucu Fukuşima Dai-içi Santrali'nin soğutma sistemleri hasar görmüş, reaktörler büyük miktarda radyasyon salınımına neden olmuştu.
Santral her gün yeraltı suyu, deniz suyu ve hasarlı üç reaktör çekirdeğini soğuk tutmak için kullanılan suyun bir karışımını içeren, 100 metreküp kirli su üretiyor. Bu su, radyoaktif maddelerden arındırılarak tanklarda depolanıyor.
Japon hükümeti ve santralin işletmecisi Tokyo Electric Power Company Holdings, suyun boşaltımına bahar ve yaz arasında başlanacağını ve tamamlanmasının onlarca yıl alacağını belirtiyor.
Japonya, 1,3 milyon metreküpten fazla su bulunduğunu ve yer kalmadığı için suyu boşaltması gerektiğini ifade ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!