Japonya'dan savunma bütçesine rekor pay
Dünyada tüm gözler Ortadoğu'nun kaynayan kazanına çevrilmişken Asya-Pasifik bölgesinde de sular ısınmaya devam ediyor. Çin'in artan etkinliği karşısında ilişkileri gittikçe gerilimli bir hal alan Japonya'dan bir hamle daha geldi. Japonya kabinesi, keşif uçağı, insansız hava aracı ve F-35 savaş uçakları satın alma planlarını içeren şimdiye kadarki en büyük savunma bütçesini onayladı.
2012 yılı sonunda başbakanlık görevine gelmesinden itibaren Şinzo Abe, Çin’in Asya-Pasifik bölgesinde artan gücüne karşılık Japonya’nın etkinliğini artırmaya yönelik girişimlerde bulunan Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki kabine, nisan ayından itibaren toplam 814 milyar dolarlık bütçeden yaklaşık 42 milyar dolarını savunmaya ayırmayı kabul etti. Bütçenin uygulamaya girmeden önce parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. Abe'nin koalisyon hükümetinin, parlamentonun her iki kanadında çoğunlukta olduğu biliniyor.
Savunma harcamalarını yüzde 2 yükseltme kararı, 2012 yılından bu yana süren Abe iktidarı sırasında üçüncü kez üst üste yıllık savunma bütçesinde artış anlamına geliyor. Abe'den önce savunma harcamalarında 11 yıl boyunca kesintiye gidilmişti.
Çin'in Japonya ile ada gerginliği sürüyor
Çin'in ilk uçak gemisi deneme seferine çıktı
Savunma bütçesindeki bu artışla P-1 keşif aracı, F-35 savaş uçakları ve ABD Deniz Piyade sınıfına benzer bir birlik için amfibik araçların satın alınması öngörülüyor.
Japonya, savunma harcamalarını artırarak Doğu Çin Denizi'nde kendisinin kontrolünde olan ancak Çin'in mülkiyet iddiasında bulunduğu ıssız adaları savunma kabiliyetini artırmayı amaçlıyor.
Obama: "ABD, Asya Pasifik'te rolünü genişletecek"
"ABD, Pasifik'te yeni silahlar deniyor"
2015 savunma bütçesiyle iki Aegis radar donanımlı destroyerle "Global Hawk" insansız hava araçlarının parçalarının ve Washington yönetimiyle füze savunma sistemi geliştirilmesi maliyetinin karşılanması planlanıyor.
İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgiden sonra hazırlanan Japonya anayasasında "pasifizmin" yüceltilmesine rağmen Abe'nin Japon ordusunun daha güçlü role sahip olmasını istediği biliniyor.
Japonya'nın savunma yönetmelikleri, 2013 yılı aralık ayında Doğu Çin Denizi'ndeki adalarla ilgili olarak Çin ile yaşanan gerilim üzerine yeniden düzenlenmişti.
ABD: "Erdoğan'ın sözlerine şiddetle karşıyız"
Cumhuriyet Gazetesi'ne Charlie Hebdo baskını
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...