Japonya depremde nasıl haberleşiyor?
Marmara Denizi’nde meydana gelen depremlerin ardından herkes yakınlarından haber almak için telefonlara sarıldı. İletişimde yine aksamalar yaşandı. Anlık ve sürekli çağrı talepleri baz istasyonlarının kapasitesini aşmasına neden oldu, birçok kişi WhatsApp gibi internet tabanlı anlık mesajlaşma uygulamaları sayesinde yakınlarına “iyiyiz” mesajı iletti. Peki dünyada jeolojik olarak en aktif bölgelerden biri üzerinde bulunan Japonya, deprem anında nasıl haberleşme sağlıyor? Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Kırık, CNN TÜRK canlı yayınında Burçak Bozkuş’a detayları anlattı.
CNN TÜRK canlı yayınında Burçak Bozkuş’un sorularını yanıtlayan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dünyada meydana gelen 6 ve üzeri büyüklükteki depremlerin yaklaşık yüzde 20'sinin merkezi olan Japonya’da afet anında nasıl iletişim sağlandığını anlattı.
Kırık, şu açıklamaları yaptı:
“Tsunamiler, tayfunlar, depremler, doğal afetler nedeniyle ülkede çok güçlü ve organize bir acil afet hattı var… Japonya’nın 110 numarası var. Bu polis acil hattı. Bir sıkıntı olduğunda, bir afet anında direkt polisi arayabiliyorsunuz buradan.
119 var, yangın ve sağlık acil afet hattı. Doğal afetler sırasında vatandaşlara özel hizmet sunulan bir Japonya Afet Önleme Ajansı var ve yerel yönetimler bunu sunuyor. Özel afet bilgilendirme sistemleri devreye giriyor, bu sistemler aracılığıyla cep telefonlarına uyarılar gönderiliyor anlık, televizyon ve radyo anonsları gönderiliyor. Siren sistemleri ve halka açık duyurular sayesinde insanlar hızlıca bilgilendiriyor.
DEPREM ANINDA JAPONYA'DA İLETİŞİM NASIL SAĞLANIYOR?
Japonya’da afet anlarında iletişim kopukluğunu önlemek amacıyla tüm GSM operatörlerinin iş birliğiyle oluşturulan 171 hattı devreye giriyor. Bu sistem sayesinde, afetzedeler 171’i arayarak kendilerinden haber bekleyen yakınlarına yönelik 30 saniyelik bir sesli mesaj bırakabiliyor. Örneğin, kişi nerede olduğunu, sağlık durumunun iyi olduğunu kısaca ifade eder. Daha sonra, yakınları da aynı numarayı arayarak bu mesajları dinleyebilir. Böylece afetzedeler ile yakınları arasında hızlı ve pratik bir şekilde haberleşme sağlanmış olur."
Japonya'daki 'Alo 171' hattının çalışma sistemine dair detayları ise Kırık, şu sözlerle aktardı:
“Alo 171 var. Bütün GSM operatörlerinin ortaklaşa oluşturmuş olduğu bir sistem. Bu dönemde nedir? Vatandaşlarımızın sağlıklı olduğunu öğrenmek ya da karşı tarafa sevdiklerine sağlıklı olduğunu göndermek istiyor. Dün ne yaptı Meltem Bozbeyoğlu “annemle iletişim kurun” dedi. Burada siz ne yapıyorsunuz? 171’i arıyorsunuz, sesli mesaj bırakıyorsunuz. Diyelim ki Burçak Bozkuş annesine babasına ‘ben İstanbul’daydım iyiyim bir şey yok’ diyor. 30 saniye ses bırakıyorsunuz, Burçak Bozkuş’un annesi 171’i arıyor, gelen mesajları dinliyor. Dolayısıyla siz servis mesajı bırakıyorsunuz, daha sonra sizden haber almak isteyen kişiler de 171’i arıyorlar ve bu sayede sadece hızlı müdahale değil aynı zamanda iletişim sürekliliği de sağlanmış oluyor.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vatikan'ı Karıştıran Talep: Skandallarla Anılan Kardinal, Papa Seçiminde Yer Almak İstiyor!
Rusya'dan acı haber: Elbruz Dağı'nda 2 Türk dağcı hayatını kaybetti
Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri açıklandı
Papa Francis'in Naaşı Ziyarete Açıldı! Aziz Petrus Bazilikası’na Getirildi: İsviçreli Muhafızlar Nöbette…
Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'nun ABD vizesi iptal edildi: "Donald Duck'ı zaten birkaç kez görmüştüm"