hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzlanda’da yanardağ tehlikesi sürüyor: Başkent risk altında

    İzlanda’da yanardağ tehlikesi sürüyor: Başkent risk altında
    expand
    KAYNAKAFP

    İzlanda’da Fagradalsfjall Dağı çevresindeki volkanik patlamanın etkileri devam ediyor. Ülkenin güneybatısındaki yanardağda lav ve gaz hareketliliğinin yakındaki en az 40 km’lik alanı tehdit ettiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzlanda’nın güneybatısındaki yanardağda hafta içinde oluşan volkanik patlamalar çevredeki halkı ve yapıları tehdit ediyor.

    İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO) dün yaptığı açıklamada, yanardağdan çıkan zehirli gazların yakındaki bir köyün havasını kirletme ve başkent Reykjavik'e yayılma riski olduğunu söyledi.

    Yanardağda gerçekleşen patlamadan kaynaklanan lav alanı perşembe günü 144.000 metrekareyi kaplamıştı.

    YAKINDAKİ KÖY UYARILDI

    Meteoroloji, yanardağın bulunduğu ıssız vadi olan Fagradalsfjall'ın yaklaşık 5 kilometre kuzeydoğusundaki 1000 nüfuslu bir köy olan Vogar'da özellikle ağır gaz kirliliği beklendiğini bildirdi.

    Kirliliğin Cumartesi gününe kadar yanardağdan 40 kilometre uzaklıktaki Reykjavik'e ulaşabileceğini söyleyen IMO, "patlamadan kaynaklanan akışın çok düzensiz" olduğundan dolayı modellerinin belirsizlikler içerdiğini de aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzlanda Çevre Ajansı'na göre, kükürt dioksit konsantrasyonları metreküp başına 2.600 mikrograma kadar çıkabilir ve bu seviye "hassas kişiler için sağlıksız" olarak kabul ediliyor.

    YARIK DARALIYOR

    Yetkili dairelerin uyarıları, ölçümlerin Çarşamba gününden beri lav püskürten volkanik yarıkta aktivitenin yarı yarıya düştüğünü ve çatlağın uzunluğunun ilk 360 metreden (1.181 fit) 160 metreye daraldığını göstermesinin ardından geldi.

    Geçen yıl aynı bölgede bir önceki patlamadan daha güçlü olmasına rağmen, geç yayınlanan bir değerlendirmeye göre, saniyede yaklaşık 32 metreküp (1.130 fit küp) olan ilk lav akışı, ikinci günde saniyede yaklaşık 18 metreküpe düşmüştü.

    YENİ PATLAMALAR OLABİLİR

    Yer Bilimleri Enstitüsü ise yaptığı açıklamada, patlamaların başlangıçta çok güçlü olup daha sonra zayıfladığını belirterek genel gözlemlere benzerlik olduğunu belirtti.

    Ancak jeofizikçiler patlamaya neden olan basınçların dengesizliğinden kaynaklı olarak bunun yeni bir yerde yeni bir patlamaya yol açabileceğini de söylüyor.

    Gerçekleşen volkanik patlamaları izlemek isteyen yerli ve turist grupları bölgeye akın etmişti. Yetkililere göre, perşembe günü 4 bin 200'den fazla kişi bölgedeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow