hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzlanda AB üyeliği için halk oylaması yapacak

    İzlanda AB üyeliği için halk oylaması yapacak
    expand

    Küresel mali krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İzlanda, Avrupa Birliği (AB) üyeliği için bu yıl halk oylaması yapmayı planlıyor.

    AB üyeliğine karşı çıkan İzlanda Başbakanı Geir Haarde ve başkanı olduğu Özgürlük Partisi, ekonomik krizden sonra tutum değiştirerek, AB'ye üyelikten yana tavır sergilemeye başladı.

    Başbakan Haarde, gelecek bahara kadar yasa hazırlamayı planlıyor ve AB'ye üyelik konusunda görüşmelere başlanıp başlanmamasıyla ilgili referandum yapmak istiyor.

    Oylamanın olumlu sonuçlanması halinde, İzlandalı politikacılar AB temsilcileriyle üyelik konusunda masaya oturmayı planlıyor.

    İzlandalılar, finansal krizden önce yüzde 70 çoğunlukla üyeliğe karşı çıkıyordu. Krizden sonra üyelikten yana olanların oranının yüzde 50'yi geçtiği, halkın yüzde 30'unun ise üyeliğe hala karşı olduğu kaydedildi.

    AB üyeliğine karşı çıkanların büyük çoğunluğunun, İzlandalı balıkçıların olduğu ifade ediliyor. Bu balıkçıların, İzlanda karasularının AB üyesi ülkelerin balıkçı tekneleri tarafından kullanılmasından çekindiği belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow