İtalya'da teknokrat geçiş hükümetine doğru
İtalya'da, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybettiği ortaya çıkan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın görevini, hayat boyu senatör ilan edilen Mario Monti öncülüğünde teknokratlardan oluşması planlanan yeni bir geçiş hükümetine devretmesi fikri tartışılıyor.
Temsilciler Meclisi'nde salı günü yapılan 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun oylamasında parlamentodaki çoğunluğu kaybettiği ortaya çıkan Başbakan Berlusconi, Avrupa Birliği (AB) tarafından istenen ekonomik reformların yasalaşmasından sonra istifa edeceğini duyurmuş ve İtalya'da, erken seçim mi yoksa geçiş hükümeti yönetimi mi tartışmalarının başlamasına sebep olmuştu.
Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun dün akşam hayat boyu senatör ilan ettiği Mario Monti'ye kutlama telgrafı çeken Başbakan Berlusconi'nin, ekonomik kriz koşullarından geçen ülkesi için seçimdense bir geçiş hükümetinin daha iyi olacağını düşündüğü belirtildi.
Dışişleri Bakanı Franco Frattini de dönemin, bakanlar kurulu için loto oynamanın zamanı olmadığını dile getirirken, erken seçim dönemine girmenin ülkeye zarar vereceğini, bu zarardan İtalya'yı korumak adına seçime gidilmemesi gerekliliğinden bahsetti.
Geçiş hükümeti fikri, iktidar ortakları arasında da bir bölünmeye yol açtı. İktidarın küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi'nden (Lega Nord) İçişleri Bakanı Roberto Maroni, partisinin geçiş hükümeti fikrine karşı olduğunu, bunun yerine seçmenlere gitmenin daha iyi olacağını söyledi. Maroni, geçiş hükümetine geçilmesi durumunda kendilerinin muhalefette yer alacağını ifade etti.
İktidarın ortağı gibi düşünen muhalefet partilerinden Değerler İtalyası da Monti yönetiminde oluşacak geçiş hükümetine güvenoyu vermeyeceklerini bildirdi.
Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia da Mario Monti liderliğinde kurulacak teknokrat hükümetin, seçimlere gitmekten daha iyi olacağını belirtti.
Bu arada, ekonomik kriz ve siyasi belirsizlikle baş başa kalan İtalya'nın durumu uluslararası alanda da yankı buluyor. Avrupa Komisyonu Ekonomik İşler Komiseri Oli Rehn, İtalya'nın istikrarlı bir politikaya ihtiyaç duyduğunu söylerken, emeklilik sistemi üzerinde daha fazla reform yapılması gerektiği uyarısında bulundu.
İngiltere Başbakanı David Cameron da "BBC" kanalına verdiği demeçte, İtalya'nın "Eurozone" için açık bir şekilde tehlikeli bir hal almaya başladığını kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı