hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya'da kemer sıkmaya onay

    İtalyada kemer sıkmaya onay
    expand

    İtalya'da AB'ye taahhüt edilen ve daha fazla kemer sıkmayı gerektiren yeni ekonomik reform yasası, Senato'dan onay aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Berlusconi'nin, yarın Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan sonra istifa etmesi beklenirken, ülkede yeni hükümet tartışmaları artarken, bazı bakanlar kavgaya tutuştu.

    Başbakan Silvio Berlusconi'nin, 'AB'ye söz verdiğim yeni mali reformların onaylanmasının ardından istifa edeceğim' sözü verdiği yeni mali istikrar yasası, Parlamento'nun üst kanadı olan 315 sandalyeli Senato'dan güvenoyu aldı. Ana muhalefet partisi PD ve UDC, FLI, API ve MPA partilerinden oluşan Üçüncü Kutup partilerinin (Terzo Polo) çekimser kaldığı oylamadan, 12 'hayır'a karşılık 156 'evet' oyu aldı.

    Şimdi gözler, yarın öğleden sonra Parlamento'nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde, aynı yasaya ilişkin yapılacak olan oylamaya çevrildi. Buradaki oylamanın hemen ardından Başbakan Berlusconi'nin Cumhurbaşkanlığı'na çıkarak istifasını sunması bekleniyor. Berlusconi'nin, 'halefim' diye lanse ettiği, iktidar partisi PDL Genel Sekreteri Angelino Alfano da, 'Başbakan en geç pazartesi istifasını sunmuş olacak' açıklamasını yapmıştı.

    Berlusconı: "Erken seçim en iyisi"

    Toplam kamu borcu 2 trilyon Euro'ya ulaşan, 10 yıllık tahvillerin faiz oranı psikolojik sınır olan yüzde 7'yi aşan ülkede, yeni hükümet tartışmaları sürüyor. Siyasi kutuplar, erken seçim, acil ulusal birlik hükümeti ya da teknokratlardan oluşan bir hükümet alternatifleri üzerinde gidip geliyor. Euro Bölgesi'nin İtalya'yı kurtarma planları olmadığı yönündeki açıklamalarının üzerine yeni hükümetin derhal kurulması önem kazandı. En güçlü senaryo, AB eski Rekabet Komiseri, 'yaşam boyu senatör' unvanını alan Mario Monti liderliğindeki teknokrat bir hükümet. Monti'ye sıcak baktığı iddiası basına yansısa da Başbakan Berlusconi'den, "Piyasalardaki spekülasyonları hesaba katarak, erken seçimin daha doğru bir seçim olacağını düşünüyorum" açıklaması geldi.

    Bakanlar birbirine girdi, hakaretler havada uçuştu

    Monti'nin başkanlığındaki geçici hükümet ihtimali, 'Uçurumun kenarındayız. Acilen bir şeyler yapılmazsa Yunanistan gibi olacağız' diye isyan çığlıkları atan İtalyan iş dünyasının yüzünü güldürse de siyasi partiler kanadında ateşli tartışmalara neden oldu. İktidarın küçük ortağı Kuzey Ligi Partisi (LN), Monti Başbakan olursa muhalefete geçeceğini açıklarken, PD ve Üçüncü Kutup partileri de Monti hükümetindense erken seçime gitmenin daha uygun olacağı görüşünde. İktidar partisi PDL milletvekilleri arasında da bu konuda bir birlik sağlanamadığı belirtildi.

    Monti'ye sıcak bakan isimlerden PDL mensubu Dışişleri Bakanı Franco Frattini, dönemin, bakanlar kurulu için loto oynamanın zamanı olmadığını dile getirirken, erken seçim dönemine girmenin ülkeye zarar vereceğini belirtti. Frattini, ayrıca Monti ismine şiddetle karşı çıkan, aralarında faşist parti LN mensubu Savunma Bakanı Ignazio La Russa'nın da bulunduğu bazı bakanlara, "Faşistlerin kazanmasına izin vermeyeceğim. Faşistlerin verdiği zararlar artık yeter" diye sert çıktı. Bakan La Russa'nın, komünist kökenli Bakan Frattini'ye, "Kimsin sen Frattini? Kim Manifesto'nun militanlığını yapmıştı zamanında?" diye cevap verdi.

    Obama'dan yeni hükümet mesajı

    İtalya'nın Yunanistan'la aynı kefeye konamayacağı açıklamasını yapan ABD Başkanı Barack Obama'nın, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu arayarak, piyasalarda güven uyandıracak ve reformları layıkıyla uygulayacak bir hükümet kurulması konusundan kendisine güvendiğini aktardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow