İsveç, NATO üyeliği için kesin kararı bu ay açıklayacak…Kritik tarih belli oldu!
İsveç Sosyal Demokrat Partisi, NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararın 15 Mayıs Pazar günü verileceğini doğruladı.
Partinin basın sekreteri Tobias Baudin, pazartesi sabahı düzenlediği basın toplantısında, "Güvenlik politikamızla ilgili kararı 15 Mayıs'ta alacağımız sonucuna vardık" dedi.
Euronews Türkçe'deki habere göre 12 Mayıs'ta da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya'nın ittifaka katılması konusundaki görüşüyle ilgili bir açıklama yapacak.
Bu görüş sonrası 14 Mayıs'ta Finlandiya'daki Sosyal Demokratlar, Finlandiya'nın başvuruda bulunup bulunmayacağına ilişkin nihai kararını vermek için parti toplantısı yapacaklar.
(Fotoğraf: İsveç Başbakanı Magdalena Andersson)
FİNLANDİYA'DAN RESMİ ZİYARET
17 Mayıs'ta Niinistö'nun Stockholm'e bir devlet ziyareti yapması planlanıyor.
Baudin, İsveç Sosyal Demokratlarının NATO hakkındaki yorumlarının zamanlamasının arkasındaki nedenlerden birinin bu olduğunu söylüyor.
"Komşularımız ve yakın müttefiklerimizle aynı hızda kalmanın avantajları var. Bir hafta kadar beklemektense pazar günü karar vermek daha iyidir. Bu şekilde sağlam bir karar verebiliriz” diyen Baudin, parti üyelerinin bu toplantıda NATO üyeliği konusunda 'evet' veya 'hayır' demekten ziyade her iki olasılığın getirilerini götürülerini ölçmek adına detaylı görüşlerin alınacağını kaydetti.
Baudin, “Birçoğunun NATO sorununa odaklandığını anlıyorum, ancak dış politika başta olmak üzere dikkat edilmesi gereken başka konular da var” diyerek şunları ekledi:
"Ortak karar, çoğunluğun pazar günü bir karar vermemizin iyi olduğunu düşünmesi. Bir veya iki hafta beklemek aslında hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Parti liderliği bir araya geldiklerinde bir karar için sağlam temelli bir öneriye sahip olacaklar.”
(Fotoğraf/Arşiv/TT News Agency-AFP: Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson)
RUSYA'DAN UYARI
Geçtiğimiz ay Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesi Kuzey Avrupa’da barış ve kıtanın güvenlik mimarisi konusunda olumsuz sonuçlara neden olur” demişti.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olması halinde ulusal güvenliklerine katkı sağlanmayacağını ve NATO tarafından bu 2 ülkenin ön saflara sürüleceğini savunan Zaharova, “NATO üyeliği ulusal güvenliklerini güçlendirme yeteneğine sahip değil. Kendilerini otomatik olarak NATO'nun ön saflarında bulacaklar. Üstelik NATO üyeliği aslında sahada karar alırken egemenliğin bir kısmından feragat etmeyi ima ediyor” derken Avrupa Birliği’ne katılan ülkelerin de aynı durumla karşılaştığını söyledi.
9 MAYIS'TA NATO MESAJI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Mayıs Zafer Günü konuşmasında, “Geçen yıl aralık ayında, güvenlik garantileri konusunda bir anlaşma yapmayı teklif ettik. Rusya, Batı'yı dürüst bir diyaloğa, makul, uzlaşmacı çözümler aramaya, birbirlerinin çıkarlarını dikkate almaya çağırdı. Hepsi nafile. NATO ülkeleri bizi duymak istemedi, bu da aslında tamamen farklı planları olduğu anlamına geliyor. Bu planları gördük. Açıkça, Kırım da dahil olmak üzere tarihi topraklarımızın işgali için Donbass'ta operasyon için hazırlıklar devam ediyordu. Kiev yönetimi, nükleer silah edinme konusunda açıklamalar yaptı. NATO bloğu, çevremizde yayılıyordu” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail'in para kaynağı: Kanlı elmas
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!