İsveç kararı zirveye kaldı
NATO’nun 11-12 Temmuz’da yapılacak Vilnius Zirvesi’ne bir haftadan az kalırken, Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine yönelik çekincelerinin giderilip giderilmeyeceği cevabı en merak edilen soru. Dün Brüksel’de yapılan kritik toplantıda taraflar pozisyonları korurken karar zirveye kaldı. (Hürriyet-Güven Özalp)
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’dan üst düzey yetkililer geçen yıl oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma çerçevesinde NATO Genel Sekretreri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde bir araya geldiler. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın temsil ettiği toplantının amacı mevcut tabloyu masaya yatırmak, şartların yerine getirilip getirilmediğini gözden geçirmek ve İsveç’in üyeliği konusundaki çıkmazı sona erdirebilecek bir adım atılıp atılamayacağını görmekti. Toplantı tarafların görüşlerinde değişiklik olmadığını ve Türkiye’nin çekincelerinin sürdüğünü ortaya koydu.
ERDOĞAN KARAR VERECEK
İsveç’in üyeliğinin hâlâ mümkün olduğunu yineleyen Stoltenberg, sürecin bir sonraki adımı olarak pazartesi günü, zirve öncesinde, Vilnius’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı. Türkiye, İsveç’in mevzuat değişikliği anlamında bazı adımlar attığını kabul ediyor. Fidan, “Mevzuat değişikliklerinin şimdi fiiliyata yansıması gerekiyor” dedi. Fidan, “PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar İsveç sokaklarında gösterilerine devam edecekse, eleman devşirebilecekse, mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişikliğinin de bir manası kalmıyor” diye konuştu. Fidan, “İsveç’in Türkiye için güvenli bir müttefik olacağını bilmemiz lazım” diye konuştu. İsveç’in üyeliğiyle ilgili son sözü Vilnius Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan söyleyecek.
ANKARA’DAN KALABALIK HEYET
Dünkü toplantıda İsveç’i Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Finlandiya’yı ise Dışişleri Bakanı Elina Valtonen temsil etti. Türk heyetinde Fidan’ın yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç yer aldı. NATO üyesi Finlandiya’nın da masada olmasının nedeni toplantının Daimi Ortak Mekanizma kapsamında yapılmasıydı.
TÜRKİYE YETERLİ GÖRMÜYOR
İsveç, üçlü muhtıradan bu yana Türkiye’ye silah satışı yasağını kaldırdı ve terörle mücadele yasasını değiştirerek sertleştirdi. Bu bağlamda İsveç yargısı da bazı adımlar atıyor. İsveç’e, Stoltenberg’e ve bazı müttefiklere göre yeni yasal tedbirlerle yükümlülükler yerine getirildi. Zaman baskısına ve müttefiklerden gelen telkinlere kapıyı başından bu yana kapalı tutan Türkiye ise aynı görüşte değil. Fidan, “İsveç’in üçlü muhtıradan doğan tüm taahhütleri yerine getirdiği iddiası da maalesef doğru değil” dedi.
ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ
İSVEÇ’TE PKK HARACINA HAPİS
İsveç’te mahkeme, Türkiye kökenli bir kişiyi, terör örgütü PKK adına haraç toplamaktan hapse mahkûm etti. Karar, Ankara ve Stockholm’den üst düzey yetkililerin Brüksel’deki NATO karargâhında İsveç’in İttifak’a üyeliğini görüşmek üzere toplandığı sırada geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, 40 yaşlarındaki Yahya Güngör’ü teröre finansman sağlamak, gaspa teşebbüs ve ateşli silah bulundurmak suçlarından toplam 4.5 yıl hapse mahkûm etti. Güngör, cezasını İsveç’te çektikten sonra bir daha kabul edilmemek üzere ülkeden sınır dışı edilecek.
SİLAHLA TEHDİT ETMİŞTİ
Duruşmayı yöneten Yargıç Mans Wigen, Güngör’ün tutukluluğunu geçirmek üzere “Türkiye’ye iade edilmemesi” yönünde görüş beyan etti. Mahkûm, 11 Ocak günü başkentte bir Kürt tarafından işletilen restorana gitmiş, silah doğrulttuğu işletme sahibini “istediği parayı alamazsa dükkânı yerle bir etmekle” tehdit etmişti, o esnada havaya ateş açmıştı. İsveç’te ilk kez birisi PKK’yı finanse etmekten mahkûm edilirken, Yargıç Wigen, tehdit ve gasp girişimine dikkat çekerek, “İşte bu yüzden PKK bir terör örgütü” dedi. Adalet Bakanı Gunnar Strommer de kararın “kamu yararına olduğunu” söyledi.
YENİ YASA UYGULANDI
İsveç, NATO adaylığını ilan ettikten sonra terör mevzuatını sıkılaştıran 3 ayrı düzenleme yaptı ve hepsinde Türkiye’nin bu yöndeki itirazlarını aşabilmeyi umduklarını vurguladı. Son olarak geçen haziranda terörün finansmanına daha ağır cezalar öngören değişiklik yürürlüğe girmişti. Yeni yasa bundan önce DEAŞ bağlantılı kişilerin yargılanmasında kullanılırken, ilk kez PKK ilintili bir yargılamaya konu oldu.
KURAN YAKMAK İÇİN YENİ BAŞVURU YAPILDI
GEÇEN hafta Kuran yakma eylemine izin vererek dünya çapında Müslümanların tepkisini çeken İsveç’te, benzer saldırıların tekrarı için yeni başvurular yapıldı. Kamu yayıncısı STV’nin haberine göre, şu ana kadar polise 3 başvuru ulaştı. Buna göre; 50’li yaşlarındaki bir kadın, Stockholm’deki bir cami önünde “en kısa sürede” Kuran yakmak için izin istedi. 30’larındaki bir erkek ise 15 Temmuz günü İsrail Büyükelçiliği önünde Kuran’a saldırıya “yanıt olarak” Tevrat ve İncil yakmak istediğini bildirdi. Üçüncü başvuruyla ilgili detay paylaşılmadı.
BIDEN’DAN İSVEÇ’E ‘VURGULU’ DESTEK
Öncekİ gün ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u Beyaz Saray’da konuk etti. Görüşmede İsveç’in NATO üyeliğine desteğini yineleyen Biden, Türkiye ve Macaristan’ı onay sürecini tamamlamaya çağırdı. Oval Ofis’te gerçekleşen görüşme öncesi gazetecilere kısa bir açıklama yapan Biden, konuğundan “değerli bir dost”, İsveç’ten ise “kabiliyetli bir ortak” diye bahsetti. Biden, “ABD’nin İsveç’in NATO üyeliğini tamamen, tamamen, tamamen desteklediğini tekrarlamak isterim. Bunun önemi çok açık. İsveç ittifakımızı daha da güçlendirecek. NATO’ya üye olmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu. Biden’ın “tamamen” kelimesini 3 kez tekrarlaması dikkat çekti. Kristersson da memnuniyetini dile getirerek, “Bunun bizim için anlamı çok büyük. Ortak korumayı amaçlıyoruz. Ancak katkıda bulunabileceğimiz şeyler olduğunu da düşünüyoruz” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…