hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Wall Street işgalinin nedeni

    İşte Wall Street işgalinin nedeni
    expand

    ABD basını, toplumun genelinde destek bulan Wall Street'teki hareketi çözümlemeye çalışıyor. Temel neden elbette ekonomi. Time dergisinin yayınladığı araştırmaya göre, Amerikalılar ülkenin en zengin yüzde 20'sinin toplam servetin yüzde 59'una sahip olduğunu sanarken, bu oran gerçekte yüzde 85.

    (Çeviri: Cnnturk.com)

    Bir yandan da önde gelen basın kuruluşları  kamuoyu araştırmaları ile harekete, toplumda verilen desteği ölçmeye çalışıyor. Ünlü TV kanalı CBS'in internet sitesinde Brian Montopoli imzasıyla yayımlanan bir yazıda, ABD toplumunda harekete verilen desteğin sanılanın üzerinde olduğunu yazdı. Yazıda, ülkedeki muhafazakarların "büyüyen çete", "sünepe protestocular" gibi sıfatlarla nitelendirip eleştirdikleri "Wall Street'i işgal et hareketi"nin ana akım siyasetlerin tümünün dışında olduğu belirtiliyor.

    Time, NBC ve Wall Street Journal gibi ünlü medya kuruluşları da yaptıkları araştırmalarla Amerikan toplumunun harekete verdiği desteği ölçmeye çalışıyor.

    Time dergisinin yaptığı araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 54'ü protestoları olumlu karşılıyor, buna karşılık sadece yüzde 23'lük bir kesim olumsuz bakıyor. NBC ve Wall Street Journal'ın yaptığı bir diğer araştırmaya göre de katılımcıların yüzde 37'si hareketi destekliyor. Karşı olanların oranı ise yüzde 18.

    ABD basınının taleplerinin çeşitli ve belirsiz olduğunu belirttiği "Wall Street'i işgal et" hareketini oluşturanların ortak noktası ise toplumunun yüzde 99'unun aksine sürekli zenginleşen küçük bir grup Amerikalı'ya duyulan öfke olduğu belirtiliyor.

    2010 yılında yapılan ve Amerikalıların gelirlerin ve servetin farklı gelir grupları arasında nasıl paylaşıldığına ilişkin tahminlerinin yer aldığı bir araştırma, manzaranın vehametini ortaya koyuyor. Buna göre, araştırmada yer alan Amerikalıların servetin bölüşümüne ilişkin tahminleri ile servetin gerçekteki paylaşımı arasında bir uçurum var.



    Araştırmaya göre şu anda Amerikalıların ilk 20'lik kesimi yani en çok kazananlar servetin yüzde 85'lik dilimine sahip. İkinci yüzde 20'lik grup ise servetin yüzde 10'una sahip. Orta sınıfı oluşturan üçüncü yüzde 20'lik kesim ise servetin yüzde 5'ine sahip.  

    Amerikalılar ise, en çok kazananların yüzde 59, daha az kazananların yüzde 20, ortasınıfın yüzde 12, dar gelirlilerin yüzde 6, yoksulların ise servetin yüzde 4'lük kesimine sahip olduğunu sanıyor.

    Bu araştırmaya göre Amerikalılar için servetin daha eşit paylaşımı ise şöyle: En çok kazananların servetin yüzde 32'sini, daha az kazananların yüzde 21'ini, orta sınıfın yüzde 21'ini, dar gelirlilerin yüzde 15'ini, yoksulların ise yüzde 11'ini aldığı bir tablo.

    Bunlara ilaveten 2009'da kriz sonrasındaki verilere göre dünya nüfusunun en zengin yüzde 20'lik kesiminin geliri son 25 yılda yüzde 87, en zengin yüzde 1'in ise yüzde 225 artmıştı. Aynı zaman diliminde en fakir yüzde 20'nin geliri sadece yüzde 10 artmıştı. Yani eski ABD Başkanı George W. Bush'un en zenginleri vergilerle koruyan politikası makasın daha da açılmasına yol açmıştı.




    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow