İşte Türkiye İlerleme Raporu'nun taslağı....
Türkiye'nin AB süreci ile ilgili 17'inci İlerleme Raporu 8 Ekim'de açıklanacak. Hürriyet gazetesi raporun taslağına ulaştı. Raporda yargının bağımsızlığı, yolsuzlukla mücadele, basın özgürlüğü gibi konulardaki endişelere dikkat çekiliyor. Temel haklar konusunda ise "tablo karışık" ifadesi kullanılıyor.
AB Komisyonu 8 Ekim'de Türkiye'nin AB üyelik süreci ile ilgili 17'inci İlerleme Raporu'nu açıklayacak. Hürriyet gazetesi raporun taslağına ulaştı.
Taslak raporda, "temel haklar konusunda karışık bir tablo söz konusu" ifadelerine yer veriliyor, son bir yılda Türkiye'nin bazı alanlarda ilerleme kaydettiği düşünülse de, "yargının bağımsızlığı, yolsuzlukla mücadele, basın özgürlüğü" gibi konulardaki endişelere dikkat çekiliyor.
Türkiye'deki yargı sistemi hakkında, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası'ndaki değişiklikler ve sonrasında yargıç ve savcılara yönelik görevden almalar, yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve kuvvetler ayrılığı konusunda ciddi endişelere neden oldu" deniliyor.
AB'nin Türkiye İlerleme Raporu'nun taslağında yer alan bir başka başlık ise yolsuzlukla mücadele. Taslak raporda, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarına değiniliyor. Hükümetin suçlamaları, "devlet içinde Gülen hareketi tarafından kontrol edilen bir paralel yapının yargı darbesi girişimi" olarak nitelendirdiği belirtiliyor. Hükümetin ithamlara verdiği yanıtın yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına ve etkinliğine karışma anlamına gelen ciddi endişeye neden olduğu vurgulanıyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştiği belirtiliyor, ancak kampanya döneminde, devlet kaynaklarının başbakanın yararına kullanıldığı ve medyanın yetersiz tarafsızlığı konularında endişelere neden olduğu vurgusu yapılıyor. seçimlere yapılan itirazın ülkedeki "belirgin kutuplaşmanın belirtisi" olduğuna dikkat çekiliyor.
Gezi eylemlerine de değinilen raporda, "Yetkililerin 2013'teki Gezi eylemlerini ele alış şekline yönelik soruşturmalara, kanıt kaybı, engelleme ve cinsel taciz iddialarının soruşturulmasının reddedildiğine yönelik haberlerle engel olundu. Tüm iddialara yönelik bağımsız, hızlı ve etkili soruşturmaların güvence altına alınması ihtiyacı var" deniliyor.
Taslak raporda, kötü muamelede azalma eğiliminin sürdüğü belirtiliyor. "AİHM'e yapılan başvurularda belirgin düşüş oldu. Zorlu bir ortamda adalet, özgürlük ve güvenlik alanında iyi ilerleme sağlandı. Türkiye, ağır yüke rağmen göç ve sığınma politikaları alanlarında önemli adımlar attı" ifadeleri kullanılıyor. Ancak gösterilerde sıklıkla aşırı güç kullanımı ve tutuklamaların endişe konusu olduğu vurgulanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!