İşte Rusya-Ukrayna krizi ile ilgili 10 soru, 10 cevap!
Rus tankları, 12 bin 500 askerle Ukrayna’nın doğusunda iki bölgeyi işgal etti. En büyük korku Putin’in durmayıp, tüm Ukrayna’yı işgale kalkışması. Bu durumda Avrupa 1945’ten beri görülmedik ölçekte siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa sürüklenebilir. Kriz, Çin’i de içine alarak savaşa dönüşebilir. İşte 10 soru, 10 cevapla büyük krizin perde arkası ile ilgili Posta'nın özel haberi...
Haberin Devamı
RUSYA GERÇEK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ
/

Putin'in önceki gece Ukrayna’nın doğusundaki Rusça konuşulan ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyıp, ‘Barış Gücü’ adı altında askeri birlikleri yollaması Batı’da büyük endişe yarattı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve AB Bakanlar Kurulu acil yaptırımları görüşmek üzere toplandı. Ukrayna “Rusya gerçek yüzünü gösterdi, biz bunu 8 yıldır biliyorduk, dünya da öğrenmiş oldu” dedi.
AVRUPA'DAN RUSYA'YA YAPTIRIM KARARI
/

ABD Başkanı Biden, Rusya’nın tanıdığı Donetsk ve Luhansk’la ABD’li şirketlerin ticaretini yasaklayan kararnameyi imzaladı. İngiltere 5 Rus bankasını ve Putin’e yakın 3 oligarkı yaptırım listesine aldı. Almanya, Rusya’dan gelen, yapımı biten Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesinin tescilini durdurdu. Gelişmeler üzerine ham petrolün fiyatı son yedi yılın zirvesine, 98 dolara ulaştı. Çin ise taraflara ‘itidal’ çağrısı yaptı.
Haberin Devamı
1- Rusya-Ukrayna krizi ne zaman ve neden çıktı?
/

Ukrayna’da 2014’te Rus yanlısı yönetim devrildi. Ardından Rusya Kırım’ı ilhak etti. Donbas’taki Luhansk ve Donetsk’te de tek taraflı bağımsızlık ilan edildi.
2- Donbas neden önemli?
/

Rusya, Rus nüfusun fazla olduğu Donbas’ı tarihi olarak kendi toprağı görüyor. Kömür madenleri ve ağır sanayisi ile Donbas, Sovyet ekonomisi için önemliydi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
3- Minsk anlaşmaları nedir?
/

Donbas’taki çatışmalara karşı 2014-15’te Minsk anlaşması imzalandı ama ateşkes ihlal edildi. Rusya’nın ayrılıkçı yönetimleri tanımasıyla anlaşma tamamen çöktü.
4- Kriz neden yeniden alevlendi?
/

Kriz, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasıyla alevlendi. ABD ile NATO da Ukrayna’ya silah yardımı ve Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artırarak karşılık verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
5- Rusya ne istiyor?
/

Rusya, eski Sovyet ülkelerinin NATO’ya katılmasını güvenlik tehdidi olarak algılıyor. Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasını ‘kırmızı çizgi’ olarak görüyor.
6- ‘İşgal’ ne kadar sürer?
/

Benzer bir durum Gürcistan’da yaşanmış; Rusya 2008’de Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımıştı. Rusya askerlerini bölgeye yerleştirdi ve çekilmedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
7- Rusya nerede duracak?
/

ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Batılı liderler Rusya’nın Donbas’la yetinmeyip Ukrayna’nın tamamını işgal edebileceğini dile getiriyor.
8- Ukrayna, direnebilir mi?
/

Rusya, Ukrayna sınırına sadece kendi topraklarında değil Belarus ve Kırım’da da asker yığdı. Rusya 190 bin askerlik gücü ile kısa sürede başkent Kiev’e girebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
9- Türkiye’nin tutumu ne?
/

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu karar Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geliyor. Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz” dedi.
10- Bundan sonra ne olacak?
/

Çatışmaların küresel savaşa dönüşmesinden çekinen NATO ve ABD; Rus ordusunun karşısına asker çıkarmıyor. Ağır ekonomik yaptırımlarla Rusya’ya geri adım attırmayı hedefliyorlar.