İstanbul toplantısına Rusya'dan da sert tepki
Türkiye'nin evsahipliğinde yapılan "Suriye'nin Dostları Konferansı"na Rusya sert tepki vermeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, toplantının Suriye'deki barış çabalarını baltaladığını söyledi.
Azerbaycan'ı ziyaret eden Rus Dışişleri Bakanı Suriyeli muhalifleri silahlandırma konusunda Batı ve Arap ülkelerini uyardı. Lavrov'a göre, muhaliflere silah temin edilmesi ülkede akan kanı daha da artıracak.
Lavrov, Bakü'deki Moskova Lomonosov Üniversitesi'ne ait fakültede yaptığı konuşmada, Suriye'deki muhalefetin dışarıdan sağlanan silahlara rağmen hükümet güçlerini mağlup edemeyeceğini savunarak, Suriye'ye yönelik olası dış müdahalenin çok daha kötü sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Suriye muhaliflerinden 2 grubun önümüzdeki günlerde Moskova'ya geleceğini söyleyen Lavrov, "Biz şu anda Suriye'deki muhaliflerden Ulusal Koordinasyon Komitesi'nden temsilcileri ağırlıyoruz. Birkaç gün içinde başka bir muhalif grubun daha temsilcisi gelecek" diye konuştu.
Lavrov, Suriye'deki tüm taraflarla çalışmanın yararlı olacağına inandıklarını belirterek, "Onları Suriyelilerin sorunlarını kendi aralarında çözmelerine teşvik etmek için yardımcı olmak istiyoruz" dedi.
Suriye'deki muhalifler arasında bir birlik olmadığını kaydeden Lavrov, "Libya muhalefetinin birleşmesi çok uzun sürmemişti. Ancak Suriye muhalifleri arasında birlik yok. Hem Suriye içinde hem Suriye dışında muhalifler var. Hepsiyle görüşüyoruz. Ancak batı bunları diyalog konusunda caydırmaya çalışıyor. Bu da onların güç kullanma temelinde bir çözüm istedikleri anlamına geliyor" ifadesini kullandı.
"Muhalefet baştan sona silahlandırılsa bile düzenli orduyu yenmeyi başaramaz" diye konuşan Lavrov, "Sadece uzun yıllar boyunca kan akacak. Hava saldırıları düzenlemek ise provokasyon anlamına gelir ve sonuçları gerçekten de son derece kötü olur" dedi.
Lavrov, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun Şam'a karşı yeni planlarının Suriye özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çözüm çabalarının altını dinamitleyeceğini belirterek, "Kofi Annan'ın çözüm planını herkes destekledi. Ama Suriye'nin Dostları Konferansı'nda muhalefetin silahlandırılmasının hızlandırılması ve yeni yaptırımlar uygulanması yönünde alınan kararlar Annan'ın çabalarının altını dinamitler" diye konuştu.
Batının Libya'yı bugün bir anlamda devletsiz bırakarak BM Güvenlik Konseyi'nin verdiği yetkiyi suistimal ettiğini söyleyen Lavrov, "BM Güvenlik Konseyi görevini suistimal edenler çok sayıda Libyalı sivili öldürdü. Bu soruşturulmalı. Libya'yı hiç kimsenin devlet diyemeyeceği bir şekilde bıraktılar" dedi.
Lavrov'dan önce dün de Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, "İstanbul toplantısı Annan misyonunun ihlalidir. Türk hükümetinin politikası savaş ilanı" ifadesini kulanmıştı.
Diplomasi cephesinde sertleşme devam ederken, planı Şam yönetimince kabul edilen Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Ortak Temsilcisi Kofi Annan'dan BM Genel Kurulu'nu bilgilendirmesi istendi. Henüz kesin bir tarih verilmese de Annan'ın bilgilendirme toplantısını 13 Nisan'da yapması bekleniyor.
Öte yandan, Annan Planı uyarınca 10 Nisan'dan önce ağır silah ve güçleri kent ve beldelerden çekme kararı alan Suriye hükümetinin bazı kentlerdeki saldırılarının sürdüğü bildirildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye ordusunun Humus kentindeki devlet hastanelerini askeri karargah olarak kullandığı ileri sürüldü.
Ayrıca, Londra merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ordu tarafından İdlib, Cebel El Zaviye, Humus, Hama, Deyr Ez Zor ve Halep'te 23 kişinin öldüğünü duyurdu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok