İsrail yol ayrımında: Ya ateşkes ya operasyon
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi ile "geçici" ateşkes veya Gazze'den İsrail'e roket saldırılarını sürdüren Filistinli militanlara karşı geniş kapsamlı bir operasyon için karar verme aşamasında.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve üst düzey savunma yetkilileri, bu konuyu görüşmek üzere bir araya geldi.
İsrail'de İbranice yayımlanan Ma'ariv gazetesi ise İsrail'in Gazze'ye büyük çaplı kara operasyonunu ertelediği yolunda başlık attı.
Ma'ariv, İsrailli asker Gilad Şalit'in, Gazze'ye kaçırılmasından iki yıl sonra yazdığı ve ailesine iletilen mektubun ardından, Şalit'in geri dönme ihtimalinin ortadan kalkacağı endişelerinin, güvenlik kuruluşlarını ve Başbakan Olmert'i Gazze'ye sınırlı operasyonlar düzenlenmekle yetinilerek, iki taraf arasında sükunet için karar vermek durumunda bıraktığını yazdı.
Olmert, Barak ve Livni'nin katılımıyla Kudüs'te yapılan toplantıda, İsrail'in ateşkes önerisine Hamas'ın cevabı değerlendirilirken, İsrail, Gazze'den hemen her gün düzenlenen Kassam roketi ve havan topu saldırılarından Hamas'ı sorumlu tutuyor.
Gazze'deki hareket Hamas, İsrail'le ateşkese onay verirken, İsrail tarafının ateşkes anlaşmasının İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını da kapsaması yolundaki ısrarlı talebine sıcak bakmıyor.
İsrailli kaynaklar, Hamas'ın kaçırılan askerin bir mektubunun İsrail'e ailesine iletilmesi kararını, bir "iyi niyet göstergesi" olarak değerlendiriyor ve grubun ateşkes anlaşması yönünde adım atmaya hazır olduğunu göstermek isteğini belirtiyor.
İkinci toplantı yarın yapılabilir
Hamas'la ateşkes'in değerlendirileceği ikinci bir toplantının yarın yapılması öngörülüyor.
İsrail güvenlik kabinesi üyelerinin bir araya geleceği toplantının, İsrail açısından çok önemli olduğu ve ateşkes yada operasyon konusunda karar verilmesinin beklendiği ifade ediliyor.
İsrail İskan Bakanı Ze'ev Boim ise İsrail'in, Gazze Şeridi'nde Hamas ve diğer terör örgütlerine karşı geniş çaplı kara operasyonu düzenlemesi gerektiği görüşünde:
"Herkesin iyice anlaması gerekir ki, herhangi bir ateşkes anlaşması geçici olacaktır. Hamas baskı altında ve abluka, bekleneni verdi."
Boim, ateşkes anlaşmasının,sadece Hamas'ın çıkarlarına hizmet edeceği ve örgüte toparlanması için zaman sağlayacağını savunuyor.
"Operasyon iki taraf için de riskli"
Geniş çaplı kara operasyonun, hem İsrail'in askeri kayıpları hem de Filistinli sivil kayıpların yüksek olacağı gerekçesiyle büyük risk taşıdığı da ifade ediliyor.
Ancak bu yıl başından beri 4 İsraillinin Gazze Şeridi'nden yönelen saldırılarda ölmesinin, İsrail yönetimini büyük baskı altında bıraktığına işaret ediliyor.
Şalit'in mektubu
Bu arada 25 Haziran 2006'da, aralarında Hamas'ın da bulunduğu Gazze'deki 3 silahlı grup tarafından kaçırılan asker Gilad Şalit, o günden bu yana Gazze Şeridi'nde bilinmeyen bir yerde tutuluyor.
Şalit'in, tam da İsrail yönetiminin ateşkes veya geniş çaplı bir operasyon konusunda karar vermesi arefesinde gelen tek sayfalık, el yazısıyla yazıldığı bildirilen mektubu ailesine, bölgede bir süre önce barış ağırlıklı temaslarda bulunan eski ABD Başkanı Jimmy Carter'in çabaları sonucunda ulaştı.
Mektup, Ramallah'taki Carter Center örgütüne Pazar akşamı faksla iletildi ve dün Şalit'in İsrail'deki ailesine gönderildi.
Hamas lideri Halid Meşal ile Jimmy Carter, nisan ayında Şam'da bir araya gelmişler, Carter'in Meşal'le görüşmesi İsrail tarafının sert tepkisine neden olmuş, ancak bu görüşmede Meşal Carter'e, insani bir jest olarak, Şalit'ten ailesine bir mektup gönderilmesine izin vereceğini dile getirmişti.
Carter'ın danışmanları, İsrail'in eski ABD Başkanı'na teşekkür etmesi gerektiğini belirtirken, Carter ve ekibinin, pek yakında ailesinden yazılmış bir mektubu da Gilad Şalit'e iletmek amacıyla çabalarını sürdürdüklerini ifade etti.
"Evime dönmek istiyorum"
Şalit mektubunda, hayatının bağışlanmasını ve İsrail'in kendisinin serbest bırakılmasını sağlayacak şekilde hareket etmesini istiyor.
Şalit'in ailesi, mektubun iletildiğini doğrulamasına rağmen, mektubu göstermedi. Mektupta, Şalit'in durumunun pek iyi olmadığını yazdığı, ayrıca "Beni terketmeyin, yakında evime kavuşmak istiyorum" ifadesini kullandığı belirtiliyor.
Yedioth Ahranot gazetesi, mektubu "Hamas'ın dikte ettirdiği" yorumunda bulundu. Bir İsrailli savunma yetkilisi de İsrail'in kara operasyonuna girişmesi durumunda Hamas'ın Şalit'e zarar vereceğini dile getirdi.
Son mektuptan önce, Şalit ailesi oğullarından 2 mektup ile bir ses mesajı almışlardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...
The Times: Diktatörün 'hayalet' kardeşi Mahir Esad nerede?
Gümrük vergisi krizine, 'eyalet' tartışması eklendi: Trump, Trudeau'yu bir kez daha 'vali' dedi
Papa, 3 yıl önce iki suikast atlatmış: Irak ziyaretinde yaşananları anlattı!