hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Yemen'i nasıl vurdu? Suudi Arabistan ve Ürdün neden hava sahasını açtı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail ile Hamas arasındaki savaş kısmen bölge ülkelerine sıçramaya devam ediyor. İsrail, Lübnan'ın ardından Gazze’ye destek veren Yemen’i bombaladı. İsrail, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün hava sahasını kullanarak savaş uçaklarıyla Yemen’i bombalaması ne anlama geliyor? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek uzmanlara sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail, Yemen'i hedef aldı. Hudeyde Limanı savaş uçaklarıyla vuruldu. Birçok kişi hayatını kaybetti

    Dr. Hazar Vural Jane:

    "İsrail’in bu uzun 2 bin kilometrelik uçuşu yaparken tabi kii hem Suudi Arabistan hava sahasının hem de Kızıl Deniz'in üzerinden geçme ihtimali var. Hangi devletlerin, ne anlamda müsamaha gösterdiğini bilmiyoruz"

    Yemen'in kuzeyini kontrol eden Husi grubu ile İsrail arasında gerginlik sürüyor. Husiler son olarak insansız hava araçlarıyla Tel-Aviv'i vurdu, bir kişi hayatını kaybetti.

    Dr. Cihan Günyer:

    "Husilere bağlı Sağlık Bakanlığı üç kişinin hayatını yitirdiğini, 80'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi"

    Saldırıdan sonra İsrail’den yanıt geldi. İsrail yemenin liman kenti Hudeyde'yi savaş uçaklarıyla vurdu. İsrail, Yemen'e düzenlenen hava saldırısında yaklaşık 2 bin kilo metre mesafe kat etti. İddiaya göre uçaklar bu uçuş sırasında Suudi Arabistan ve Ürdün’ün hava sahasını kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU ÜLKELER AYLARDIR GAZZE’YE SALDIRAN İSRAİL’E HAVA SAHALARINI AÇABİLİYOR?

    Dr. Hazar Vural Jane:

    "Arap devletlerinin yeteri kadar Filistin’in yanında yer almaması kendi güçleriyle doğru orantılı bir hamle. Eğer savunma sanayi alanında bu kadar bağımlı olunmasaydı, eğer ABD ile siyasi bağımlılıkları olmasaydı, kınamakla kalmayacak İsrail’e daha sert tepki verebileceklerdi"

    Dr. Cihan Günyer:

    "Husilerin mezhepsel olarak Şii olması ve İran’a yakın olması İran destekli olması bunun ana etkenlerinden birisi. Çünkü Suudi Arabistan bölgede Sünni temelli bir yürüttüğünden aslında bir anlamda İran’la mücadele ettiğini düşünüyor"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow