İsrail Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti
Türkiye'nin, İsrail'e yönelik ihracatta kısıtlama kararı almasının ardından İsrail'den ilk tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ABD'deki kuruluşlar ile temasa geçip Türkiye'deki yatırımların durdurulmasını talep edeceklerini söyledi.
Türkiye, Gazze’ye havadan yardım ulaştırma talebini reddeden İsrail’e yönelik bir dizi tedbir kararı aldığını duyurdu. Kararın ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ABD’yi Türkiye’ye yaptırım yapmaya çağırdı. İsrail’in ekonomik misilleme yapacağını söyledi.
Konuya yönelik CNN TÜRK canlı yayınında Semiha Şahin'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İrfan Kaya Ülker, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İsrail aslında Türkiye’nin aldığı ihracat kısıtlamaları önleminin yaygınlaşmasından endişe ediyor. Başka ülkelerin de Türkiye gibi İsrail’e karşı tedricen yaptırımları uygulamaya koymasından çekiniyor."
"Şu an itibarıyla ABD’nin ulusal çıkarları ateşkes sağlanmasını zorunlu kılıyor. Bu bakımdan İsrail dışişleri bakanının çağrısı ABD’de karşılık bulmayacak. Karşılık bulduğu takdirde bir tepki ortaya çıkacağından da ABD endişe ediyor. Öte taraftan İsrail üzerinde baskı kurduğunu da unutmayalım.
MÜSİAD BAŞKANI Mahmut Asmalı ise şunları söyledi:
"Dünyada bu yönde İsrail ile ihracat yapıp da kısıtlama kararı alan ülkeler yok. Dolayısıyla bunları genişlemesi onları çok endişelendiriyor. Bir de Türkiye lojistik olarak çok yakın bir mesafede dolayısıyla bu kısıtlama kararları genişlerse İsrail’in bu noktada ekonomik anlamda etkileneceği aşikâr. Bu noktada bunların genişlemesi onları çok korkutuyor."
"Sayın Cumhurbaşkanımızın mayıs ayında bir ABD ziyareti olacağını duymuştuk. Orada da bu konular konuşulur. Ama Türkiye ve ABD NATO’da büyük müttefik dolayısıyla ilişkileri rayına soktuğu bir ortamda ticari ilişkilerin etkileneceğini zannetmiyorum. Çünkü karşılıklı bir ticari çıkar ilişkisi var iki tarafın da kazandığı."
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin 54 ürün grubunda İsrail'e ihracat kısıtlaması kararı aldığını duyurdu.
KISITLAMA GETİRİLEN ÜRÜNLER
İhracat kısıtlaması getirilen ürün grupları şöyle;
Alüminyum profiller, alüminyum teller, boyalar, bakır profiller, çubuklar ve teller, beton mikserleri, çelik borular ve bağlantı parçaları, çelik filmaşin, çelik kaplar ve depolar, çelik köprü aksamı, çelik kuleler, çelik profiller, çimento, çimentodan, betondan veya suni taştan inşaat için bloklar ve levhalar, demir çelikten tüm inşaat malzemeleri, demir-çelik tüm teller, ekskavatörler, elektrik kabloları, elektrik panoları, fayanslar, fiberoptik kablolar ve elektrik iletkenleri, forkliftler, granit, halat ve kablolar, hırdavat ürünleri, hidrolik yağlar, inşaat demiri, inşaat makineleri, inşaat yalıtım malzemeleri, inşaatta kullanılan camlar, kimyasal bileşikler, kimyasal gübreler, klinker, kovalar, kepçeler, kürekler, kıskaçlar ve kancalar, kükürt, madeni yağlar, makaralı zincirler, mermer, metal işleme makineleri, metallerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar, mineral gübreler, motor yağları, paletler, plastik borular, sandviç paneller, seramikler, solvent boyalar, tel çekme makineleri, testere makineleri, tuğlalar, uçak benzini ve jet yakıtı, vernikler, vinçler, yapıştırıcılar ve tutkallar, yassı çelik ürünleri.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı