hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail hapishanesinde 20 yıllık esaret: ''Başımıza çuval geçirip hücrede bekletiyorlardı''

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail, Filistinli esirlere ağır işkenceler yapıyor.  20 yıl boyunca İsrail hapishanelerinde kalan ve işkence gören Filistinli bir Gazetecinin hikayesi... Filistinli Taysir Süleyman, CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek'e konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSRAİL TARAFINDAN NEREDE VE NE ZAMAN TUTUKLANDINIZ?

    Ben 1993 yılında Kudüs'te tutuklandım. Sadece ben değil babam, kardeşim ve ailemden bir kaç kişi birlikte tutuklandım. Bu tutuklamalar İsrail'in izlediği bir siyasettir. İsrail geçtiğimiz 50 yıl içerisinde 1 milyon 250 bin Filistinliyi tutukladı. Bir haber yazdığın için tutuklanabilirsin veya okula giderken tutuklanabilir, yaralanabilir hatta öldürülebilirsin.

    PEKİ TUTUKLANDIKTAN SONRA İSRAİLLİ YETKİLİLER TARAFINDAN NASIL BİR MUAMELE İLE KARŞILAŞTINIZ?

    İsrail sabahın erken saatlerinde 100'den fazla bir asker gücü ile geldi. Evimizi kuşattı ve kapıları kırdı. Silah ve biber gazıyla evimizin içine girdiler. Kadınları bir tarafa erkekleri başka bir tarafa aldılar. Ardından ellerimizi ve gözlerimizi bağlayıp bizi arabaya aldılar. Ve bilinmeyen bir yere götürüldük. Daha sonra oranın Kudüs'teki bir soruşturma merkezi olduğunu öğrendik. Burada soruşturma bizim için çok zorlu geçti. Öncelikle tüm elbiselerini çıkarıyorlar. İkinci olarak seni soyup bir hücreye atıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HAPİSHANEDE NE KADAR KALDINIZ VE ORADA İŞKENCE GÖRDÜNÜZ MÜ?

    Evet işkence gördüm. İsrail Yüksek Mahkemesi de bu konuda hüküm verdi. Benim işkencede ayaklarım kırıldı, babam kansere yakalandı. Kısacası hepimiz işkence gördük. İsrail hapishanelerinde 6 aydan fazla bir süre işkence gördüm. Öyle ki bilincimi kaybettim ve beni hastaneye götürdüler. Ben 20 yıl boyunca hapishanede kaldım. Babam bu işkencelerden sonra hayatını kaybetti.

    SİZ MÜEBBED HAPİS CEZASI ALMIŞTINIZ PEKİ NASIL ÇIKTINIZ?

    İsrail ile Hamas arasında yürütülen bir esir takası anlaşmasıyla özgürlüğüme kavuştum...

    HAPİSHANEDE NE TÜR İŞKENCELER GÖRDÜNÜZ?

    Yüzlerce Filistinli İsrail hapishanelerinde işkenceden öldü. Son dönemde bu işkenceler daha da arttı. Sadece "Aksa Tufanı savaşı" esnasında 60 kişi hapishanede öldü.  Ve 600 kişiden fazla Filistinli hapishanede ağır şekilde yaralandı. İsrail her türlü işkenceyi uyguluyor. Soğuk su, soğuk ve sıcak fanlar, dayak, küçük bir sandalyede günlerce bağlı bırakmak. Başına bir çuval geçirip seni günlerce küçük bir odada tutuyorlar ve nerede olduğunu bilemiyorsun. En çok yaptıkları ise seni şiddetli bir şekilde sarsmaktır. Tabi bunların hepsi "Aksa Tufanı'ndan önceydi. Aksa Tufanı'ndan sonra işkenceler ölümlerle sonuçlanmaya başladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow