hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Gazze Şeridi'ne ablukayı yumuşattı

    İsrail Gazze Şeridine ablukayı yumuşattı
    expand

    İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze'nin tek elektrik santralının yakıt yokluğu nedeniyle kapanmasının üzerinden tam bir gün sonra, elektrik santralına yetecek kadar akaryakıt ile ilaç ve tıbbi malzemelerin Gazze'ye sevkiyatına onay verdi.

    Ordu radyosu, Barak'ın, uluslararası kamuoyundan gelen yoğun baskılar karşısında, yarından itibaren Gazze'deki elektrik santralının çalışmasına yetecek kadar akaryakıtın sağlanmasına karar verdiğini açıkladı.
     
    Haberde, Savunma Bakanlığı'nın ayrıca, Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme teminine izin verdiği belirtildi.
     
    Ancak araçlara benzin için henüz onay çıkmadı.
     
    İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer ise İsrail'in Gazze'ye elektrik vermeyi sürdürdüğünü belirtti.
     
    Ben Eliezer, İsrail'in elektriği kestiği yolundaki iddiaları yalanlayarak, "Biz, her gün, kendilerine elektrik sağlayan santrala roketler atan tüketicisine elektrik sağlamayı sürdüren tek ülkeyiz" dedi.
     
    Gazze Şeridi'nden artan roket saldırıları karşısında, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın talimatıyla İsrail geçen perşembe günü tüm sınır kapılarını kapatmış ve insani yardımlar dahil, tüm sevkiyatı engellemişti.
     
    Gazze'deki tek elektrik santralı da akaryakıt yokluğu nedeniyle dün gece saat 20.00'de üretimini durdurmuştu.
     
    Türkiye'den İsrail'e çağrı
     
    Bu arada Türkiye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ambargo ve abluka uygulamalarına derhal son verilmesi çağrısı yaptı.
     
    Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ambargo, bu çerçevede, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınır kapılarının kapatılması ve son olarak akaryakıt sevkıyatının durdurulması büyük bir kaygıyla karşılanmıştır" denildi.
     
    Açıklamada bu uygulamalar sonucunda Gazze Şeridi'nde çok zor şartlar altında yaşamak zorunda kalan sivil halkın yaşam koşullarının daha da kötüleştiği, su, elektrik dağıtımı ve sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar meydana geldiği belirtildi.
     
    Açıklamada, "Gazze'den İsrail'e yönelik roket saldırılarının ve İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarının durdurulmasının beklendiği" de kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow