hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Gazze ile bağlarını koparmak istiyor

    İsrail Gazze ile bağlarını koparmak istiyor
    expand

    İsrail Gazze Şeridi ile sınırdaki gelişmeler nedeniyle Mısır'a kızgın. İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai, ülkesinin Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi ile tüm bağlarını koparmak, temel gereksinimleri karşılamayı da durdurmak istediğini söyledi.

    Vilnai, Mısır sınırının açılmasından sonra ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Gazze, diğer tarafa açıldığında, sorumluluğumuzun da kalktığını anlamamız gerekir. O halde, biz de bağlarımızı koparmak istiyoruz" dedi.
     
    İsrail'in, 2005 yılında Yahudi yerleşimlerinin boşaltılması uygulamasına atıfta bulunan Vilnai, İsrail'in "Gazze'den çekilme çabalarının" devam ettiğini belirtti ve elektrik, su, ilaç ve benzeri sevkıyatı durdurmak istediklerini, bunların "diğer taraftan" geleceğini ifade etti.
     
    Vilnai, "Biz, ancak başka alternatifleri olmadıkça (bunları sağlamaktan) sorumluyuz" diye konuştu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da Mısır'ın, anlaşmaların gereğini yerine getireceğine inandığını belirtti.
     
    Halen Fransa'da resmi temaslarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze-Mısır sınırında dün yaşanan gelişmelerden sonra yaptığı açıklamada, "Mısır'ın görevinin ne olduğunu bildiğine inanıyorum ve anlaşmaların gereğini yerine getireceklerini umuyorum" diye konuştu.
     
    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazzelilerin kuşatma altında bulunmaları nedeniyle Mısır tarafına geçmelerine engel olmadıklarını belirtmişti.
     
    Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hassam Zeki de insani kriz devam ettiği sürece, sınırın açık tutulacağını ifade etti. Zeki, CNN televizyonuna, "herkesin alışveriş yaptıktan sonra kısa süre içinde Gazze'deki evlerine döneceklerini umduğunu" dile getirirken, "Refah'ı herkes geçsin diye açmıyoruz. Refah'ı açıyoruz, çünkü çok korkunç bir insani durum söz konusu" dedi.
     
    Maariv gazetesi: "Mısır biliyordu"
     
    İsrail'in İbranice yayımlanan gazetelerinden Maariv, Hamas'ın Gazze ile Mısır arasındaki sınır duvarlarının yıkılacağı konusunda Mısır tarafını önceden bilgilendirdiğini öne sürdü.
     
    İsrail güvenlik yetkilileri ise Mısır'ın tavrının, "Kahire'nin İsrail'in isteklerini kasten görmezden geldiğine" ilişkin endişelerini güçlendirdiğini belirtti ve "Mısır'ın silah kaçakçılığı sorununa daha iyi bir çözüm bulmayı reddetmeyi sürdürmesine" dikkat çekti.
     
    Refah geçidinden Mısır'ın sorumlu olduğunu belirten İsrail, soruna Mısır'ın çözüm bulacağı beklentisinde olduğunu açıklamıştı.
     
    Öte yandan, Haaretz gazetesine açıklama yapan bir Hamas yetkilisi, örgütün Refah geçişinde sorumluluğun Filistinliler ve Mısırlılara verilmesi halinde, buraya Avrupalı gözlemciler yerleştirilmesine karşı olmadığını söyledi.
     
    Hamaslı yetkili, Filistinlilerin, Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ile bu konuda görüşmelerde bulunduklarını dile getirdi.
     
    ABD: "Düzeni sağlama sorumluluğu Mısır'a ait"
     
    Bu arada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Gazze-Mısır arasındaki sınırlarda düzeni sağlama sorumluluğunun Mısır'a ait olduğunu söyledi.
     
    İki günlük resmi ziyaret için İsrail'e gelen Burns, Tel Aviv'de, İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai ile görüşmesinden önce basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
     
    Burns, Gazze Şeridi'nde temel gıda maddelerinin yokluğundan Hamas'ın sorumlu olduğunu belirtti ve sınırda düzeni sağlama sorumluluğunun da Mısır'da bulunduğunu vurguladı.
     
    ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı, "Açıktır ki, sınırdaki durumun kontrol altına alınması Mısır hükümetinin karar vereceği bir şeydir" diye konuştu.
     
    Gazzeliler Mısır'a akmaya devam ediyor
     
    Bu arada, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırın bir kısmının, Filistinli militanlarca havaya uçurulmasının ardından dün Gazze'den Mısır'a akan Filistinliler, bugün de çıkışlarını sürdürdü.
     
    Onbinlerce Gazzeli sınırın öte tarafına geçerek, alışveriş imkanına kavuşurken, dün araç veya benzin yokluğu nedeniyle Mısır tarafına geçemeyenler de bugün yine Refah'a akın etti.
     
    Filistinliler, gıda maddesi başta olmak üzere, ihtiyaçlarını karşılayıp Gazze'ye dönerken, birçoğu da uzun süredir bir yere çıkılamayan Gazze'den sonra, geceyi El Ariş'te geçirmeyi yeğledi ve bugün Gazze'ye geri dönme yolunu seçti.
     
    Sınırın öte yanında konuşlandırılan Mısır güvenlik kuvvetlerinin, Gazzelilerin Mısır tarafına geçmesine izin vermesine rağmen, sınır duvarlarının yıkılan birçok yerini kapattıkları da öğrenildi.
     
    İsrail'in ablukası sürüyor
     
    İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, Gazze Şeridi'nde bir insani krize izin vermeyeceklerini ancak roketler İsrail'i vururken, Gazzelilerin de normal yaşamlarını sürdürmeyi beklememeleri gerektiğini söyledi.
     
    Olmert, "İsrail'in güneyindeki bölgelere roket ve toplar düşerken, Gazze sakinlerinin normal yaşamlarını sürmelerine izin vermemizi isteme gerekçesi yok" dedi.
     
    Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler üzerine, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, İsviçre'nin Cenevre kentinde olağanüstü toplandı.
     
    Arap ülkelerinin talebi üzerine düzenlenen toplantı, ABD ve İsrail tarafından boykot edildi.
     
    İsrail'in ablukası nedeniyle zor günler geçiren Filistinliler dün Refah sınır kapısındaki duvarı bombalarla yıktıktan sonra Mısır tarafına geçmişti.
     
    Filistinlilere geçiş izni veren Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Mısır birliklerinin, Filistinlilere yiyecek almaları ve Gazze Şeridi'ne geri dönmeleri için eşlik ettiğini de belirtmişti.
     
    Cumhurbaşkanı Mübarek, Mısır'da işi biten Filistinlilerin, silah taşımadıkları sürece Gazze'ye geri gönderileceğini ifade etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow