hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Cenin'de Filistin polisine izin verecek

    İsrail Ceninde Filistin polisine izin verecek
    expand

    İsrail, Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Cenin'de de özel eğitimli Filistin polislerinin konuşlandırılmasına izin veriyor.

    İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, İsrail'in Filistin yönetimine sağlanması planlanan iyi niyet jestleri kapsamında yarın bir araya gelmesi beklenen Filistin Başbakanı Selam Feyyad'a bu konudaki kararı ileteceği belirtiliyor.
     
    Ürdün'de halihazırda ABD'nin desteklediği program kapsamında eğitim gören 600 Filistin polisi de daha önce Nablus, Beytüllahim gibi Filistin kentlerinde başlatılan uygulama çerçevesinde Cenin'e yerleştirilecek.
     
    Filistinli silahlı güvenlik güçleri, gündüz kentin denetiminin sorumluluğunu üstlenecek, gece ise kontrol yeniden İsrail askerlerine geçecek.
     
    İsrail, aynı zamanda Filistin yönetiminin, mayıs ayında uluslararası barış konferansı düzenlemesine de yardımcı olacak.
     
    Rice yeniden bölgeye gidiyor

    İsrail Savunma Bakanı Barak, gelecek hafta başı, yeniden barış görüşmelerine ivme kazandırmak amacıyla bölgeyi ziyaret edecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın gelişi öncesinde, Batı Şeria'daki Filistinlilerin hayatını iyileştirici bazı iyi niyet jestleri üzerinde çalışıyordu.
     
    İsrail Savunma yetkilileri, yeni iyileştirmelerin asıl amacının, kendileriyle görüşme masasına oturan tarafın sınırlamaların kaldırılması ve benzeri kazanımları olacağını ortaya koymak olduğunu ifade ederken, "Bugün, Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasındaki durumdaki asıl farklılık budur" dedi.
     
    Söz konusu iyi niyet önlemlerinin diğer taraftan Filistin yönetimine, "Hamas'a yaklaşması halinde her şeyi kaybetme riskinin olacağı" mesajının verilmesi anlamına gelebileceği de ifade edildi.
     
    El Fetih ile Hamas'ın diyalog başlatma konusunda Yemen'de aldığı ilke kararı, İsrail'de temkinli bir tutumla karşılanmış; anlaşma karşısındaki tepkiler büyük ölçüde "yetkililere" atfen dile getirilmişti.
     
    Kudüs'teki yetkililer, Hamas-El Fetih ilke anlaşmasının bir sonucu olacağına şüpheyle yaklaşmalarına rağmen, Hamas'la yeniden yaklaşma girişiminin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'e kendisine destek sağlanmaması halinde başka seçenekleri bulunduğu mesajını verme amacını taşıdığını öne sürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow