İspanya'dan Katalonya'ya ekonomik yaptırım
İspanya hükümeti, Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti'nin tek taraflı bağımsızlık ilan etme girişimlerini durdurmak üzere bu bölgeye ciddi ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı
Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilere, firmaların merkez binalarını Katalonya dışındaki başka kentlere çekmek istemeleri halinde bu sürecin hızlandırılabilmesi için kanun hükmünde kararname çıkardıklarını açıkladı.
De Guindos, "İş dünyasında belirsizlik ve kaygı yaratan, sorumsuz bir siyasetten dolayı çok sayıda önemli şirketin merkez binalarını Katalonya'dan çıkarmasını üzüntüyle izliyoruz." dedi.
Hükümet olarak her zaman Katalonya'daki şirketlerin yanında olacak adımlar atacaklarını dile getiren De Guindos, Sabadell Bankası veya biyoteknoloji firması Oryzon gibi firmaların merkez binalarını Barselona'nın dışına çıkarma kararlarının bu kurumların kendi isteği olduğunu söyledi.
Öte yandan bağımsızlık yanlısı girişimlerden tedirginlik duyan Caixa Bankası, Gas Natural ve Freixenet şirketlerinin de merkez binalarını Barselona'dan taşımaya yönelik çalışma başlattıkları bildirildi.
Hükümet Sözcüsü Inigo Mendez de Vigo da Katalonya yerel yönetiminin bağımsızlık iddiasıyla attığı tüm adımları önlemek için "zamanında ve tüm İspanyolların yararına olacak kararlar almayı sürdüreceklerini" ifade etti.
De Vigo, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti'ne, "Yasallığa dönün. Eğer bunu yaparsanız karşılıklı oturup konuşmaya başlayabiliriz." çağrısında bulundu.
IMF'den yatırımcılarla ilgili uyarı
Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) da Katalonya'daki bağımsızlık hareketlerinin İspanya ekonomisi için belirsizliğe neden olabileceği uyarısı yaptı.
IMF'nin Washington'daki merkez binasında İspanya ekonomisiyle ilgili yıllık raporunu sunan IMF İspanya Masası Şefi Andrea Schaechter, "Katalonya'daki belirsizliğin ve gerilimin uzaması, yatırımcıların kararlarına ve güvenlerine etki edebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Puigdemont'tan yeni girişim
Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya Yerel Parlamentosunda 9 Ekim'de yapılmak istenen Genel Kurul oturumunun Anayasa Mahkemesinin kararıyla askıya alınmasının ardından 10 Ekim'de Katalan Parlamentosu Genel Kurulunda konuşma talebinde bulundu.
Puigdemont'un bu adımı, tek taraflı bağımsızlık ilanını duyurmak amacıyla attığı ve Anayasa Mahkemesinin bu isteğe izin vermeyeceği sanılıyor.
Katalonya yerel parlamentosundaki azınlık hükümetine dışarıdan destek veren sistem karşı Halk Birliği Adaylığı Partisi ise tek tarafı bağımsızlık deklarasyonunun metni üzerinde çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Diğer yandan 20 Eylül'de, "Katalonya Yerel Hükümeti Ekonomi Bakanlığına jandarmanın baskınını protesto eden göstericilerin şiddetine göz yummak, yasalara kaşı gelmek ve isyana teşvik"le suçlanan Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluis Trapero, iki yardımcısı ve bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ile Omnium Cultural adlı derneklerin başkanları Madrid'deki Ulusal Mahkemede ifade verdi.
Trapero, yardımcıları ve dernek başkanları, haklarındaki suçlamaları reddetti.
Mahkeme çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Omnium Culturak Derneğinin Başkanı Jordi Cuixart, "Bizi isyana teşvikle suçlayan bu mahkemenin yetkisini tanımıyoruz. Hiçbir gösteride şiddet eylemi olmadı." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok