İskoçya'da tarihi referandum
İskoçya'da halk bugün bağımsızlık referandumu için sandık başında. Kayıtlı seçmen sayısı İskoçya tarihinde rekor kırdı. Nüfusun yüzde 97'si, yani 4 milyon 300 bin kişi, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunu yanıtlamak için sabah saat 07.00'den itibaren oy vermeye başladı.
500 bin kişinin yaşadığı ve yaklaşık 400 bin seçmenin kayıtlı olduğu İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da oylar okullar, kiliseler, belediyeler ve toplum merkezlerinin de aralarında bulunduğu 140'dan fazla yerde kullanılıyor.
Tarihi oylama öncesi düzenlenen son anketler Birleşik Krallık'ta kalmak isteyenlerin oranını yüzde 52, bağımsızlığı isteyenlerin oranını da yüzde 48 olarak gösterdi.
"Hayır" oyu kullanan seçmenlerin ekonomik endişelerini dile getirmeleri, "evet" oyu verenlerin ise Londra'dan bağımsız yönetilmek istediklerini söylemeleri dikkat çekiyor.
Eğer oylamadan "evet" oyu çıkarsa İskoçya, İngiltere ile birlikte oluşturduğu tam 307 yıllık tarihi birlikteliğe son vermiş olacak.
Bağımsızlık isteyenlerle, Birleşik Krallık'ta kalmayı tercih edenler arasında başa baş mücadele referandum gününe kadar sürmesi dolayısıyla en kilit nokta yüzde 8 ile 14 arasında gösterilen kararsızların oyları olarak görülüyor.
Resmi sonuçlar cuma açıklanacak
16 yaşın üstündekilerin oy kullanabileceği referanduma katılımın yüzde 80 dolayısında olması bekleniyor.
Sandıklar Türkiye saatiyle gece 12.00'de kapanacak. Resmi sonuçlar ise cuma sabahı açıklanacak.
Sandıktan bağımsızlık çıkarsa İskoçya, 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.
Neden bağımsızlık istiyorlar?
Uzmanlara göre, bağımsızlık talebinin en belirgin nedenleri kültürel kimlik ve ekonomik özgürlük.
Birçok İskoç İngiliz parlamentosunda yeterli temsil edilememekten şikayetçi.
Bağımsızlık yanlıları geniş petrol yataklarına sahip olan İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını ilan etmesi durumunda "dünyanın en zengin ülkelerinden biri olacağını" söylüyor.
Bağımsız İskoçya'da işsizlik oranının da düşeceğine inanılıyor.
SEÇMEN NE DİYOR?
Ticaretle uğraştığını söyleyen 42 yaşındaki Stuart isimli İskoç, "bağımsızlığa hayır" oyu kullandığını söyledi. Stuart, sandıktan hayır sonucunun çıkması halinde İngiliz hükümetinin bir çok yetki devri vaadinde bulunduğunu dile getirerek, "Benim için 'hayır' oyu kullanmamın arkasındaki en büyük sebep, 'evet' cevabının iş dünyası üzerinde büyük risk taşıyor olması" dedi.
"İskoçya artık aynı olmayacak"
Siyasetle uğraşan 28 yaşındaki Lindsay de sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, İskoçya'nın artık aynı olmayacağını ifade etti. Lindsay, "'Bağımsızlığa hayır' dedim. Çünkü Birleşik Krallık'ta kalırsak daha fazla fırsatlara ulaşma olanağımız var" dedi.
Başkent Edinburgh'da avukatlık yapan 35 yaşındaki Rory, referandumun İskoçlar için harika bir fırsat olduğunu söyleyerek, "Oy verme hakkı olanların yüzde 97'sinin kayıt yaptırdığı bildiriliyor, bu mükemmel. Referandum tüm ulusun dikkatini çekti. Birkaç sebebten duyduğum endişe dolayısıyla 'hayır' oy kullandım. Ekonomik durumumuz, hangi para birimini kullanacağımız ve Avrupa'daki
pozisyonumuz konuları hakkında endişelerim var. Genel olarak ise Birleşik Krallık'ın parçası olmalıyız diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Ülkem için bağımsızlık istiyorum"
İskoçya'nın kendisini temsil etmesi gerektiğine inanan 24 yaşındaki araştırmacı Rosie ise, "Ülkem için bağımsızlık istediğim için 'Evet' oyu verdim. İskoçya'nın kendi hükümeti, kendi politikaları olmalı. Oylamadan bağımsızlık çıkması halinde insanların çıkarlarına öncelik verildiğini, ülkeye yatırımların geldiğini görmek isterim" diye konuştu.
Glasgow'da eğitimini sürdüren ancak oyunu kullanmak için kayıtlı olduğu Edinburgh'a gelen 22 yaşındaki Clara da, İskoçya'nın bağısmızlığı için 'evet' oyu verdiğini çünkü İskoçya'nın siyasi değerlerinin İngiltere'ye göre çok farklı olduğunu dile getirdi.
TARİHİ REFERANDUM MANŞETLERDE
İngiliz ve İskoç gazetelerinin hepsi bugünkü manşetlerini bağımsızlık referandumuna ayırdı. Daily Telegraph gazetesi Birleşik Krallık ile İskoç bayraklarını taşıyan iki kişinin fotoğrafı ile İskoçların milli şairi olarak bilinen Robert Burns'ün 1795 tarihli bir şiirini manşetine taşırken, Financial Times gazetesi "Tarihi eşik" manşetini attı.
Independent gazetesi de Birleşik Krallık ile İskoçya bayraklarının fotoğrafına manşetinden yer verirken, "307 yıllık kaşıntı" başlığıyla tarihi referandumun bugün yapıldığını duyurdu.
Gazetede, "İskoçya'da seçmenler sandık başına giderken, 1707 yılında oluşturulan birlik belki de son saatlerine giriyor. Ancak sonuç her ne olursa olsun, dünyada herkesin birşeyler öğreneceği bir demokrasi karnavalı olarak sonucu kutlamalıyız" ifadelerine yer verildi.
Guardian gazetesi ise İskoçya'nın uydu fotoğrafını manşetine taşıyarak "Kader günü" başlığını attı.
İskoç The Herald gazetesi, "İskoçya'nın hesaplaşma günü" başlığına ilk sayfasında yer verirken, İskoç Daily Express gazetesi "Birliğimiz üzerindeki güneşin sönmesine izin vermeyin" manşetiyle seçmenleri birlikten yana oy kullanmaya çağırdı.
Bağımsızlığa karşı olduğunu açıklayan The Scotsman gazetesi "Kader günü" manşetiyle çıkarken, Daily Mirror gazetesinin İskoçya'da çıkan baskısı "İskoçya'ya basit bir mesajımız var: Bizi bırakmayın" manşetini attı.
LİDERLERDEN İKNA KONUŞMALARI
İskoç lider: "İskoçya'nın geleceği bizim ellerimizde"
İngiltere'deki siyasi liderler tarihi gün öncesi son kozlarını oynayarak İskoçlara, "bizimle kalın" çağrısı yaparken, İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond büyük gün öncesi yaptığı konuşmada "İskoçya'nın geleceğine kendi ellerinizle sahip çıkın" diye konuştu.
Kendini destekleyen bin 500'den fazla İskoç'a hitap eden Salmond, "Bu hayatınızın fırsatı, elinizden kaçırmamalısınız. Bu fırsat, bu zamana kadar sahip olduğumuz en büyük an. İskoçya'nın geleceği bizim ellerimizde" diye konuştu.
Salmond, oylamadan çıkan sonucun hayır olması halinde de bu sonucu onur ve saygı ile kabul edeceğini belirtti.
Gordon Brown: "İskoçya hepimize aittir"
Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise İskoçya'nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyleyerek "İskoçya hepimize aittir" diye konuştu.
İskoçya'nın bilinmeyen güzellikleri...
Cameron: "İskoçya ayrılırsa istifa etmem"
İngiltere Başbakanı David Cameron ise İskoçların Birleşik Krallık'tan ayrılmaya "evet" demeleri halinde Başbakanlıktan istifa etmeyeceğini söyledi.
Cameron, "Oy pusulasında İskoçya Birleşik Krallık'ta kalmak istiyor veya İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılmak istiyor' olacak. Perşembe gecesi işte bu soruya yanıt verilecek. Eğer benden hoşlanmıyorsanız ben sonsuza kadar burada olmayacağım. Eğer bu hükümeti beğenmiyorsanız sonsuza kadar olmayacak. Ancak Birleşik Krallık'tan ayrılırsanız bu sonsuza kadar sürecek" dedi.
Bağımsızlık yanlısı ve karşıtı ünlüler konuştu
İngiltere Kraliçesi: "Çok iyi düşünmeliler"
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ise hafta sonu katıldığı bir etkinlikte İskoçya'nın bağımsızlığı ile ilgili kendisine yöneltilen bir soru üzerine İskoçların oy vermeden önce çok iyi düşünmeleri gerektiği yanıtını vermişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Prens'ten Trump'a dudak uçuklatan teklif!
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!