İşkencede ölüm Rusya'yı ayağa kaldırdı
Rusya Federasyonu'na bağlı Tatanistan'ın başkenti Kazan'da bir Rus vatandaşının gözaltında ağır işkence sonucu öldürüldüğü iddiası üzerine ülke genelindeki gözaltındaki işkence iddiaları detaylı bir şekilde masaya yatırılmaya başlandı.
Resmi haber ajansı İtar-Tass'ta, "Rus polisinde işkence standart bir uygulama haline geldi" başlığıyla yayımlanan yorum haberde, Kazan'da işkence gören bir kişinin hayatını kaybetmesinin "Pandora'nın kutusunun" açılmasına neden olduğu belirtilerek, "Bu olay işkencenin sadece Tataristan'da değil Rusya'nın diğer bölgelerinde de standart bir uygulama oluğunu ortaya çıkardı" denildi.
Uzmanlar, polisin eğitilmesiyle ilgili yapılan yeni reformların ihlal iddialarının ortadan kalkmasına yardımcı olmadığını belirterek, sadece Tataristan'daki değil tüm Rusya'daki polisin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini kaydettiler.
Sergey Nazarov adındaki 52 yaşındaki zanlının cep telefonu çaldığı iddiasıyla Kazan'daki karakola götürüldüğü ancak daha sonra telefonu başkasının çaldığının ortaya çıktığı vurgulanan haberde, "Yerel polis adamın suçunu itiraf etmesi kendisine şişeyle tecavüz etti ve çeşitli işkence yöntemleri kullandı. Talihsiz adam kısa bir süre sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti" denildi.
İçişleri Bakanlığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda söz konusu karakolda tutuklulara sistematik olarak işkence yapıldığı ortaya çıkarken, bakanlığın daha önceki şikayetlere Nazarov'un öldürülmesinin ardından bakması ise sert şekilde eleştiriliyor.
İtar-Tass Rusya'nın diğer bölgelerinde de benzer işkence vakalarının tespit edildiğini belirterek, "Geçen yıl da St. Petersburg ve Leningrad bölgesi Emniyet Müdürü Mihail Suhodolskiy 15 yaşındaki bir öğrencinin gözaltında dövülerek öldürülmesi nedeniyle görevinden alınmıştı. İnsan hakları savunucuları ülke genelindeki karakollarda işkencenin standart bir uygulama olduğunu belirtiyorlar" görüşüne yer verildi.
İnsan hakları savunucularından Pavel Çikov İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, "Çağdaş Rusya'da tutuklulara yönelik işkence ve aşağılama çok sık rastlanan bir uygulama. Polis üniforması giyen sadistler ülkenin her bölgesinde var" dedi.
5 bin civarında şikayet
Rusya Devlet Başkanlığı Nisan Hakları Ombudsmanı Vladimir Lukin de yaptığı açıklamada, polis aleyhinde kendilerine her yıl yaklaşık 5 bin civarında şikayet geldiğini söyledi.
Rusya Soruşturma Komitesi, Rusya'daki polislerin vatandaşlara karşı şiddet kullanma vakalarının "az olmadığını", gelen şikayetler üzerine polislerin yasa dışı uygulamalarının soruşturulması için geniş çaplı bir operasyon başlatıldığını vurguladı.
İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev de yaptığı açıklamada, tüm şikayetlerin dikkate alınacağını belirterek, medya ve sivil toplum örgütlerinin şikayetlerine göre baskın incelemeler yapılacağı ve incelemelerin sonuçlarının ayrıntılı bir şekilde kamu oyuyla paylaşacağını söyledi.
Polis Sendikası'nın Başkanı Mihail Paşkin de "İç soruşturma kurallarında yapılacak hiçbir değişiklik bu durumun çözümüne yardımcı olmayacak. Sistemin temelden değişmesi gerekiyor" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…