hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'ın nükleer sorunla ilgili önerisi var

    İranın nükleer sorunla ilgili önerisi var
    expand

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batılı ülkelerle krize neden olan nükleer sorunun çözümüne ilişkin bir önerileri olduğunu, bu öneriyi de yakında açıklayacaklarını söyledi.

    Ahmedinecad, düzenlediği basın toplantısında iç ve dış gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
    BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın İran'a yeni bir öneri paketi sunacaklarının hatırlatılması üzerine Ahmedinecad, "Bizim bu konudaki görüşlerimiz belli. Biz böyle bir edebiyata karşıyız. Niçin bize teşvik paketi vermek istiyorlar? Asıl öneri paketini sunması gereken biziz. Hakkımızdan fazlasını istemiyoruz, adaletli davransınlar yeter" diye konuştu.
     
    "Dünyadaki sorunları çözmek ve kaygıları gidermek için işbirliğine hazırız" diyen Ahmedinecad, sorunlarının çözümüne ilişkin bir öneri paketlerinin olduğunu ve bunu da yakında açıklayacaklarını söyledi.
     
    "Dünyada herkes tarafından sunulacak önerilere de açığız" diyen Ahmedinecad, getirilen önerileri olumlu bir yaklaşımla inceleyerek fikirlerini açıklayacaklarını kaydetti.
     
    Ahmedinecad, "Biz, her zaman işbirliği ve müzakereye hazırız. Ben daha önce BM'de uranyum zenginleştirme konusunda konsorsiyum kurulmasını önermiştim. Ama büyük güçler bunu kabul etmedi. Bizim hakkımızı çiğnemeyi düşündüler, başaramadılar. Biz, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nca (IAEK) belirlenenin dışında bir hak istemiyoruz. Orada her şey açıkça belli, sadece kendi hakkımızı istiyoruz" dedi.
     
    Sorunların çözümü için sadece nükleer meselenin halledilmesinin yeterli olmadığını ifade eden Ahmedinecad, dünya genelinde güvensizlik, silahlanma yarışı, ekonomik ve kültürel sorunlar olduğunu belirtti.
     
    Ahmedinecad, "Bu sorunların hepsini oturup müzakere edebiliriz. Bütün bunlar için çözüm yöntemlerimiz, önerilerimiz var. Büyük güçlerin bu sorunlara ilişkin bir çözüm yöntemleri yok" dedi.
     
    Ahmedinecad, hazırladıkları öneri paketini, BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya, Çin ve ABD'ye iletilmek üzere İsviçre'ye vereceklerini bildirdi.
     
    BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın öneri paketini de almaya hazır olduklarını ifade eden Ahmedinecad, öneriyi inceledikten sonra görüşlerini açıklayacaklarını kaydetti.
     
    "İsrail dışında herkesle görüşebiliriz"
     
    "Siyonist rejim (İsrail) dışında, eşit koşullarda, adil bir şekilde bütün taraflar ve hükümetlerle müzakereye hazırız" ifadesini kullanan Ahmedinecad, bunun için önlerinde bir engel bulunmadığını söyledi.
     
    Dünyadaki sorunların çözümü için daha önce ABD Başkanı George Bush'u televizyonda tartışmaya çağırdığını, ancak Bush'un kabul etmediğini anımsatan Ahmedinecad, "Şimdi Sayın Bush'un dönemi bitiyor. Ama ben ABD'nin yeni başkan adaylarıyla da tartışmaya hazırım. Bu, dünyadaki müzakere, barış ve istikrar ortamının gelişmesine katkıda bulunabilir" diye konuştu.
     
    Lübnan'daki gerginlik
     
    Ahmedinecad, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal'ın, "İran'ın Lübnan'ın içişlerine karıştığı ve ortamı gerdiğine" ilişkin ifadelerinin hatırlatılması üzerine de, "Sayın Faysal, bu açıklamaları öfkeli olduğu bir anda yapmış" dedi.
     
    Suud El Faysal'ın Lübnan'a asker gönderilmesi önerisini gündeme getirdiğini ifade eden Ahmedinecad, "Eğer bir Arap ülkesine asker göndereceklerse önce işgal altındaki bir ülkeyi, Filistin'i kurtarsınlar. Lübnan bugün işgal altında değil ve buna da ihtiyacı yok" şeklinde konuştu.
     
    Ahmedinecad, Lübnan'daki meselenin bir içi sorun olduğunu, Lübnan halkı ve siyasi gruplarının bu sorunu kendi içlerinde halledebileceklerini ifade etti.
     
    Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El Faysal'ı eleştiren Ahmedinecad, daha önce aralarında geçen bir olayı anlattı ve Faysal'ı, Kral Abdullan'ın sözlerini dinlememekle suçladı.
     
    Söz konusu ifadelerin Suud El Faysal'ın kendi görüşü olduğunu, Kral Abdullah'ın bu görüşleri ne kadar paylaştığını bilmediğini ve Kral'a duyduğu saygıdan daha fazla konuşmak ve yanıt vermek istemediğini ifade eden Ahmedinecad, Suudi Arabistan ziyaretinde Kral Abdullah ile görüştüğünü söyledi.
      
    "Görüşmemizde Lübnan konusu da gündeme geldi. İki taraf da oradaki durumdan kaygılı olduğunu dile getirdi" diyen İran Cumhurbaşkanı, Kral Abdullah'ın da sorunun çözümü için iki ülkenin temsilci belirlemesini önerdiğini kaydetti.
     
    Temsilci olarak Kral'ın, El Faysal'ı kendisinin de Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yi belirlediğini kaydeden Ahmedinecad, bu heyetin Lübnan'daki sorunu görüşmek için masaya oturacaklarını kaydetti.
     
    Ahmedinecad, "Kral, bu görüşünü Faysal'a benim yanımda iletti. Ama Suud El Faysal, 'ben kendim bu gruplarla görüştüm. Biz bu sorunu çözeriz. İran'la istişareye gerek yok' dedi. Kral buna karşı çıktı ve görüşmemiz gerektiğini söyledi. Ancak Faysal, kendi görüşünde ısrar etti. Bence, El Faysal, Kral Abdullah'ın emirlerinifazla dinlemiyor, takip etmiyor. Toplantılarda bazı şeyler kararlaştırılıyor, ancak o sonra kendi bildiğini yapıyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow