hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'dan ABD'ye protesto notası

    İrandan ABDye protesto notası
    expand

    İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili casusluk faaliyetleri gerekçesiyle Washington hükümetine protesto notası verildiğini bildirdi.

    Resmi İRNA ajansının bildirdiğine göre, Washington ile Tahran hükümetleri arasında 28 yıldır diplomatik ilişki olmadığı için, protesto notası başkent Tahran'da ABD adına çalışan İsviçre Büyükelçiliği'ne iletildi.
     
    İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Emir Kebir Sanayi Üniversitesi'nde verdiği konferanstan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
    Mutteki, Amerikan istihbaratının İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı rapor konusundaki soru üzerine, raporun açıklandığı gün İsviçre'nin Tahran Büyükelçiliğine nota vererek, ABD'nin "casusluk girişimlerini kınadıklarını ve bu konuda bilgi istediklerini" söyledi.
     
    Mutteki, İsviçre Büyükelçiliği'nden "İran'ın nükleer programına ilişkin casusluğun nasıl yapıldığı ve istihbaratın ne olduğuna ilişkin açıklamada istediklerini" belirtti.
     
    İran ve ABD arasında, 1979 İslam devriminin ardından yaşanan büyükelçilik baskınından bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor. İran, ABD yönetimiyle iletişimini İsviçre'nin Tahran Büyükelçiliği aracılığıyla sağlıyor.
     
    Amerikalı yetkililerin İran'a yönelik asılsız suçlamalarda bulunduklarını ve 2003 yılından önce askeri nükleer faaliyetleri olduğunu iddia ettiklerini ifade eden Mutteki, bu iddiaları reddetti ve ABD'den "artık belgesiz ve yalan iddialarda bulunmamasını" istedi.
     
    "Büyük güçler, çeşitli kanallarla nükleer konuyla ilgili kişilerle irtibat kurmak istiyor" diyen Mutteki, ABD'nin ülkesinin nükleer faaliyetlerine ilişkin "casusluk girişimlerinin" takipçisi olacaklarını da belirtti.
     
    Amerikan istihbaratının İran'ın nükleer programına ilişkin hafta içinde açıklanan raporunda, Tahran yönetiminin nükleer silah elde etme çabalarını 2003 sonunda durdurduğu, ancak 2010 ve 2015 arasında nükleer silaha sahip olabilecek duruma gelebileceği kaydedilmişti.
     
    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İsrail'in tepkiyle karşıladığı raporun "İran'ın zaferi" olduğunu söylemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow