hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da yeni cumhurbaşkanı kim olacak? Pezeşkiyan seçilirse ilk Türk cumhurbaşkanı olacak

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran, yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın sandık başına gidiyor. Anketlere göre Türk kökenli reformist aday Mesut Pezeşkiyan yükselişe geçerek adaylar arasında ilk sırayı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran sandık başına gidiyor, yeni cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor. Seçimde beşi muhafazakar olmak üzere altı aday yarışıyor. Anketlerde reform yanlısı Mesut Pezeşkiyan rakiplerinden önde görünüyor. Pezeşkiyan seçilmesi durumunda, ülkenin ilk Türk cumhurbaşkanı olacak.

    Pezeşkiyan, adaylık sürecinde verdiği bir röportajda, “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Türkçe konuşuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

    İranda yeni cumhurbaşkanı kim olacak Pezeşkiyan seçilirse ilk Türk cumhurbaşkanı olacak

    Pezeşkiyan, 2021 cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışmak için başvurmuş ancak Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti. Kendisine bu kez izin verilmiş olması farklı yorumlara neden oluyor. Reformist kanadın tek adayı olan Pezeşkiyan’ın varlığının, 'küskünler' grubu ile devleti yeniden barıştırmak adına etkili olabileceği belirtiliyor.

    Pezeşkiyan seçim süreci boyunca hem sistemin içerisinde kalıp hem de rejim muhaliflerini ikna etmeye çalıştı. Reformist aday, İran’a yönelik uluslararası izolasyonun sona ermesi gerektiğini ve ekonomik kalkınma için yabancı yatırımın şart olduğunu savunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İranda yeni cumhurbaşkanı kim olacak Pezeşkiyan seçilirse ilk Türk cumhurbaşkanı olacak

    “Tarih boyunca hiçbir ülke dış dünyayla bağlarını kapatarak büyüme ve ekonomik büyüme sağlamayı başaramadı. Eğer uluslararası sorunlarımızı çözemezsek bilim ve medeniyetteki gelişmeleri kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırız.”

    Pezeşkiyan'ın seçimin 2’nci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. En çok oy alan iki ismin yarışacağı 2’nci turda, muhafazakar adayların Pezeşkiyan’a karşı birleşme ihtimali bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow