hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adaylık süreci resmen başladı: İran'da Reisi'nin yerine kim gelecek?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında yaşamını yitirmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adayların başvuru süreci başladı. Eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve eski Nükleer Baş Müzakereci Said Celili başvurularını yaparak resmen adaylıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında yaşamını yitirmesinin ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri için adayların başvuru süreci başladı. 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için kayıt süreci 5 gün sürecek, 7 gün adayların yeterliliklerinin incelenmesine ve 14 gün ise adayların kampanyasına ayrılacak.

    İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, seçimlerin tam bir güvenlik içerisinde yüksek rekabet ve geniş katılımla gerçekleşmesini umduğunu dile getirdi.

    Aday olmak isteyenler İçişleri Bakanlığı'na giderek şahsen başvuru yaptı. Onlardan biri de İran eski Meclis Başkanı Ali Laricani oldu. Laricani, "Ekonomik alanı açmak amacıyla ABD yaptırımları sorununu çözmek diplomatik önceliklerimden biri olacak" ifadelerini kullandı.

    İran'da adaylığını açıklayan önemli isimlerden biri de muhafazakar kanadın önemli ismi eski baş Nükleer Müzakereci Said Celili oldu.

    Celili, "Bugün küresel eğilimler tarihi bir fırsata sahip olduğumuzu gösteriyor. Bir millet tarihi fırsatları ihmal ederse ilerleme yolunda geride kalır" dedi. 

    İran Anayasası’na göre, mevcut cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi durumunda yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. İran'da cumhurbaşkanları, anayasayı koruyucular konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow