hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran’da kim cumhurbaşkanı olacak? Reformist adaydan önemli çıkış!

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran'da reformist aday Mesud Pezeşkiyan ve muhafakazar aday Said Celili, cumhurbaşkanlığı ikinci turuna kaldıktan sonra ilk televizyon tartışmalarına çıktı. Türk kökenli reformist aday halka daha fazla özgürlük verilmesini ve kadınlara yönelik baskının azalmasını savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'da reformist aday Mesud Pezeşkiyan ve muhafakazar aday Said Celili cumhurbaşkanlığı ikinci turuna kaldıktan sonra ilk televizyon tartışmalarına çıktı.

    Pezeşkiyan, ‘İran’ın kendi içine kapanarak sorunları çözemeyeceğini’ söyledi ve Celili'nin nükleer anlaşmaya karşı çıkmasını eleştirdi.

    “Önce ülkemizde birliği sağlamalıyız. Bu çatışmaları durdurmalıyız. Sonra çıkarlarımızın dünyayla müzakere etmeye, payımızı güvence altına almaya bağlı olduğunu kabul etmeliyiz. Günümüz dünyasında kendi etrafımıza bir kafes örebileceğimizi sanıyorsak bu yanlıştır” dedi.

    Eski nükleer müzakereci Celili buna tepki göstererek, “Uuluslararası Atom Ajansı 15 kez İran’ın tüm taahhütlerini yerine getirdiğini söyledi. Biz bundan daha fazlasını yaptık, söylemeliyim. Ama ABD anlaşmadan çekildi. Sonuç ne oldu? Sonuç olarak yaptırımları bile artırdılar” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reformist aday yönetimi halkın tümüne protesto etme hakkı verilmesini isteyerek, “Halkın kendini ifade etmesine izin verildiğini söylüyoruz ama sadece taraftarlarımızın sokakta gösteri yapmasına izin veriyoruz. Bizi desteklemeyenler, yetkililerin kötü performansını eleştiriyorsa, protesto yapmanın hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz. Onları tutuklayıp hapse atıyoruz, sonra da ülkeyi karıştırmaktan dolayı yargılanmanız gerektiğini söylüyoruz” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow