hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da Cumhurbaşkanlığı yarışı başladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adaylar belli oldu. Dört kadın adayın da başvurusu reddedildi, reformcu adaylar da Anayasayı Koruyucular Konseyi'nden geçemedi. Onaylanan muhafazakar adayların profili ise İran'ın geleceğine dair ipucu veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı yarışı başlıyor.

    Anayasayı Koruyucular Konseyi, onay verdiği adayları duyurdu. Reddedilen adaylar ve kabul edilen başvurular ise tartışma yarattı.

    İranda Cumhurbaşkanlığı yarışı başladı

    Cumhurbaşkanlığı adaylığına aralarında dört kadın adayın olduğu 80 kişi başvuru yaptı. Ancak yalnız 6'sı kabul edildi. Adaylığı onaylanan altı kişiden beşi muhafazakar kanatta yer alırken sadece biri reformcu kanattan, hiçbir kadın adaya ise yer yok.

    28 Haziran'da yapılacak seçimlerde adayların en güçlüsü, Sadid Celil. Celil'in, dini lider Ayetullah Hamaney'in en çok istediği aday olduğu tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İranda Cumhurbaşkanlığı yarışı başladı

    İran'ın Nükleer Müzakere ekibinin başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca Celili, İran nükleer programını ilerletirken müzakereleri defalarca engelledi. Öte yandan adayların en muhafazakarı olarak biliniyor.

    İkinci Kuvvetli aday ise Muhammad Bagher Galibaf. Galibaf, İran rejiminin koruyucusu sayılan muhafazakar Meclis Başkanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı olarak görev yapmıştı.

    İranda Cumhurbaşkanlığı yarışı başladı

    Tek reformist aday, Mesud Pezeşkiyan. Eski Sağlık Bakanı ve İran Parlamentosu’nda Tebriz'i temsil ediyor. Pezeşkiyan deformist olsa da Hamaney'e bağlılığını hemen başvuru öncesi dile getirmişti.

    İranda Cumhurbaşkanlığı yarışı başladı

    Diğer adaylarsa çeşitli ölçülükte sertlik yanlısı. Adaylar arasında reddedilenler de tartışmaya neden oldu. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2017 ve 2021'in ardından 3. kez reddedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow