"İran'a yaptırımı Türkiye desteklemeli"

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi James Jeffrey, ''İran'da rejim değişikliği arayışında değiliz, istediğimiz davranış değişikliği'' derken, BM'den İran'a yaptırım kararı çıkması durumunda Türkiye'nin de bu yaptırımlara destek vermesini beklediklerini söyledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Washington'daki yabancı basın merkezinde 'ABD'nin İran politikası' konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyen Jeffrey, Ortadoğu'da birçok sıkıntılı konu bulunduğunu, ancak ABD'nin önceliğinin İran olduğunu belirtti.
Yakındoğu işlerinden sorumlu James Jeffrey, ''İran; ABD, uluslararası toplum, bölge halkı ve aynı zamanda kendi halkı için çok önemli bir problem. İran ile gündemimizin başında nükleer mesele geliyor ama tek konu bu değil'' dedi.
Jeffrey, İran'ın nükleer programı dışındaki sorunları şöyle sıraladı:
* Terörizme destek vermesi
* Hamas ve Hizbullah'a desteği
* Irak'ta istikrarı bozma çabaları
* Körfez ülkelerine karşı tutumu
* İsrail'in varlığını reddetmesi
|
* Kendi ülkesindeki insan hakları ihlalleri
ABD'nin ''demokrasi isteyen halkların yanında olduğu'' ifadesini kullanan Jeffrey, ''ABD, İran'da rejim değişikliği arayışında değil istediğimiz davranış değişikliği'' dedi.
İran'a yaptırımlar ve Türkiye'nin desteği
ABD'nin, bölgedeki dost ve müttefikleriyle ''İran'ın büyüyen askeri tehdidine karşı savunmayı güçlendirmek için yaptığı şeyler olduğunu'' söyleyen Jeffrey, İran'a yaptırımların ise askeri malzemeleri kapsayan çok dar bir alanda düşünüldüğünü belirtti.
Jeffrey, ''Türkiye'nin de BM'nin bir üyesi olarak bu yaptırımları desteklemesini bekliyoruz'' dedi.
Demokrat Parti'nin ABD Kongresi'nde çoğunluğu ele geçirmesinin ardından İran politikalarının nasıl şekilleneceği yönündeki bir soruya karşılık Jeffrey, ''Bir gözlemci olarak, ABD'deki siyasi çevrelerde Irak'taki gelişmelere ilişkin bir endişenin mevcut olduğunu söyleyebilirim. Bence bu Ortadoğu'da yaptığımız herşeye yayılmamalı, buna İran ve İsrail dahil'' dedi.
İran ile masaya oturma
İran'a 'uranyum zenginleştirmeyi durdurmaları' koşuluyla masaya oturmayı teklif ettiklerini, ancak İran'ın yanıt bile vermediğini belirten Jeffrey, ''Asıl soru şu: Eğer ABD, İran ile konuşmayı öncelik haline getirmeye karar verirse İranlılar buna yanıt verecek mi, orası belli değil'' diye konuştu.
''Bazı rejimlerle görüşmenin imkansız'' olduğunu ifade eden Jeffrey, buna örnek olarak II. Dünya Savaşı sırasındaki Hitler rejimini gösterdi ve ''iki ayrı dünyada yaşıyorsunuz'' dedi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, ABD'nin Irak konusundaki 'Baker-Hamilton Raporu'ndan umutlu olduğu yönündeki bir soruya karşılık Jeffrey, Esad'ın genel olarak konuşması ve bu konuşmadan olumlu sonuç alınması çok zor birisi olduğunu söyledi.
James Jeffrey, ''İran'ın, Irak'ta isteyeceği en son şey, durumun kötüye gitmesi. Çünkü komşu ülkede kaos, otoritenin olmayışı, çeşitli grupların farklı kimlik arayışına girmesi, sadece İran için değil başka ülkeler için de iyi bir şey değil. Burada İran, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye, Kuveyt aynı çıkarları paylaşıyorlar'' diye konuştu.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD basını yazdı: Trump yönetiminden 1 milyon göçmeni sınır dışı etme planı
ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifeler: Akıllı telefon ve bilgisayarlara gümrük vergisi muafiyeti
27 yaş laneti! Ünlü model Lucy Markovic'in trajik ölümü...
Kızıl Gezegen'den yeni sismik veriler elde edildi
İlk adımı kim atacak? Trump telefon bekliyor, Şi’den ses yok...