"İran'a boyun eğmeyeceğiz"
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Fransa, İran'ın nükleer yayılmacı politikalarına boyun eğmeyecek" dedi.
Hollande, "Fransa, İran'ın nükleer yayılmacı politikalarına boyun eğmeyecek. Tahran yönetiminin nükleer silah yapma konusundaki programından emin olmadıkça talepler ve yaptırımlar sürecek" şeklinde konuştu.
Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından karşılanan Hollande, burada yaptığı konuşmada, Filistin-İsrail arasındaki barış müzakerelerinden umutlu olduğunu, iki tarafın da cesarete ihtiyacı bulunduğunu belirterek bu cesaretin taraflarda olduğuna inandığını belirtti.
Fransa'nın, İran'ın nükleer programının görüşüldüğü Cenevre'deki müzakereler sırasında aldığı tavırdan övgüyle söz eden Hollande, Netanyahu'ya hitaben, "Fransa, İran’ın nükleer yayılmacı politikalarına boyun eğmeyecek. Tahran yönetiminin nükleer silah yapma konusundaki programından emin olmadıkça talepler ve yaptırımlar sürecek" diye konuştu.
Hollande, konuşmasını İbranice ve Fransızca "Her zaman İsrail’in bir dostu olarak kalacağım" diyerek tamamladı.
Soykırım Müzesi'ni gezdi
Havaalnından Kudüs’e hareket eden Hollande, 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Yahudilerin anısına yapılan Yad Vaşem'i (Soykırım Müzesi) gezerek, müzedeki "sönmeyen ateşi" alevlendirdi, savaşta öldürülenler anısına çelenk bıraktı.
Hollande, daha sonra, Cumhurbaşkanlığı ofisinde onuruna verilen yemeğe katıldı.
Cumhurbaşkanı Peres, yemekte, "Barış ve kutsallığın şehri Kudüs'e hoş geldiniz” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fransa’nın, liderliğinizdeki güçlü duruşuna minnettarız. Dostum Hollande, İran’ın tehlikeli hırslarının Ortadoğu’ya hakim olmasını önleme konusunda uluslararası arenada sizinle beraberiz."
"İran'a karşı hepimiz diplomatik çözüm istiyoruz" diyen Peres, İran yönetiminin, eyleme dökmedikçe sözlerinin "boş ve retorikten ibaret" olacağını ifade etti.
Filistin’le yürütülen barış görüşmelerine de değinen Peres, barıştan başka bir alternatif olmadığını vurgulayarak “Filistinlilerle barışı ertelememeliyiz. Hepimizin kabul ettiği iki devletli çözüme ulaşmak için tarihi adımlar atmanın zamanı geldi” ifadesini kullandı.
Basın toplantısı düzenledi
Hollande, Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında da İran'ın nükleer programıyla ilgili yürütülen müzakarelerde ilerleme kaydedildiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirtti
Hollande, şunları söyledi:
"Biz de üzerimize düşeni yaptık ve bu ihmale karşı tavır aldık. Fransa, sadece İsrail'in değil bütün dünyanın güvenliğini düşünerek İran'ın nükleeer programına karşı sert tavır takınmıştır. İran'ın nükleer tesislerinin uluslararası denetime açılması, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum çalışmalarının durdurulması, mevcut uranyum stoklarının azaltılması ve ağır suyla çalışan Arak reaktörünün inşasının durdurulması konusunda uzlaşmaya varılması halinde İran'la yapılacak anlaşmaya destek vereceğiz."
"Cenevre'de yürütülen görüşmeler, İran'ın, nükleer programına son vermesi maddesini de içermeli" diyen Hollande, bölgenin nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini kaydetti.
Ortadoğu barış süreciyle ilgili de açıklamalarda bulunan Hollande, "İsrail Başbakanı Netanyahu'yu, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular, Yahudi yerleşim birimleri inşası ve bölgedeki barışın sağlanması konusunda çözüm arayışına davet ediyorum" diye konuştu.
Netanyahu da İran'la varılacak herhangi bir anlaşmadan duyduğu tedirginliği dile getirerek, "İsrail halkı, İsrail ve dünya ülkeleri aleyhinde olacak müzakere sonuçlarını kesinlikle kabul etmez. İhtiyacımız olan şey, İran'ın nükleer silah üretme olasılığını ortadan kaldıracak iyi bir anlaşmaya varmak. İran'ın nükleer tesisleri yok edilmeden bir anlaşmaya varılması ve yaptırımların kaldırılması, ne İsrail ne de dünya için iyi sonuçlar doğurur" ifadesini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…
NASA’dan 50 yıl sonra Ay'a dönüş! 9 bölge belirlendi...