İran-Suudi Arabistan krizi Yemen ve Suriye müzakerelerini etkileyecek mi?

Suudi Arabistan ve İran arasındaki krizin, Suriye ve Yemen'de yürüyen süreçlere etkisinin ne olacağı merak konusuydu. İran'la diplomatik ve ticari ilişkilerine son veren Suudi Arabistan'dan açıklama geldi. Suudilerin BM Daimi Temsilcisi Suriye ve Yemen'deki müzakerelerin krizden etkilenmeyeceğini açıkladı.
Ortadoğu'da Sünni liderliğine soyunan Suudi Arabistan ile Şiilerin hamisi İran arasındaki nüfuz mücadelesi, Suudların, Nimr El Nimr adlı Şii din adamını asmasıyla bölgeyi "mezhep savaşının" kıyısına getirdi. Suriye ve Yemen ise, iki ülkenin nüfuz mücadelesinin sıcak savaş halinde sürdüğü iki cephe. Savaşın başladığı 2011'den bu yana ABD ve Rusya'nın belirleyici konuma geldiği Suriye cephesi dışında, Yemen'de durum BM'nin devreye girmesiyle tarafları masaya oturtan bir şekilde gelişti.
Suudi Arabistan ile İran arasında gerginlik büyüyor
Yeni krizin Suriye ve Yemen'e etkilerinin ne olacağı merak edilirken, İran'la tüm ilişkilerine son veren Suudi Arabistan'dan bu konuya ilişkin açıklama geldi. Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, İran'la yaşanan gerginlik nedeniyle Suriye müzakerelerini boykot etmeyeceklerini, Yemen'deki görüşmelerin de bu krizden etkilenmeyeceğini söyledi.
ABD, İran'a yaptırım hazırlığında
Muallimi, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinin Suriye ve Yemen müzakerelerini etkilemeyeceğini belirterek, "Bizim açımızdan bir etkisi olmayacak çünkü biz Suriye ve Yemen'de barış çabalarını güçlü biçimde desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.
Yemen'de Husiler 300 Suudi tesisini hedefe koydu
İran'a suçlamalarda bulunan ve yaşanan bu gerginliğin öncesinde de barış çabalarına fazla destek vermemekle itham eden Muallimi, "Biz Suriye görüşmelerine katılacağız. İran ya da başka nedenle müzakereleri boykot etmeyeceğiz" diye konuştu.
Numan Kurtulmuş'tan Suudi Arabistan-İran tepkisi: Yeter artık
Diplomatik ilişkiler yeniden başlayabilir
Muallimi, bir soru üzerine, İran'ın Suudi Arabistan da dahil diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeyi bırakması durumunda diplomatik ilişkilerin yeniden başlayabileceğini de ifade etti.
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, aralık ayında varılan anlaşma uyarınca 25 Ocak'ta Suriye siyasi müzakerelerini başlatmayı hedefliyordu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları ile telefonda görüşerek, taraflardan gerginliğin düşürülmesini istemişti.
Suudi Arabistan'dan İran'a sert yaptırımlar
İran ve Suudi Arabistan'dan BMGK'ya mektup
Öte yandan, hem Suudi Arabistan hem de İran, BM Güvenlik Konseyi'ne kendi pozisyonlarına ilişkin mektup gönderdi. İran'ın BM Daimi Temsilcisi Gulamali Huşru tarafından gönderilen mektupta, İran'ın Suudi misyonlarına yönelik saldırı nedeniyle üzüntü duyduğu ve saldırganların yargılanması için tüm çabanın sarf edileceği kaydedildi.
IŞİD'in esir kadınlara "tecavüz kuralları" fetvası ele geçirildi
İran'ın, diplomatik konulardaki Viyana Sözleşmesi'ne bağlı olduğu ve böyle bir olayın tekrarlanmaması için tüm önlemleri alacağını belirten Huşru, olayla ilgili 40'tan fazla eylemcinin gözaltına alınıp yargıya teslim edildiğini ifade etti.
ABD'den İslam Ordusu ve öldürülen lideriyle ilgili açıklama: "Ciddi şüphelerimiz var"
Diğer taraftan, BM Güvenlik Konseyi'nin de İran'daki Suudi misyonlarına yönelik saldırılara ilişkin açıklama hazırladığı ancak metnin dili üzerindeki müzakerelerin hala sürdüğü öğrenildi.
BM: "Milyonlarca Yemenli evlerini terk etti"
İki ülke Suriye'de karşı karşıya
İki ülke Suriye meselesinde Rusya ve ABD'nin başı çektiği ve son olarak Viyana toplantılarıyla belirlenen süreçte roller üstleniyor. İran Esad rejimini desteklerken, Suudi Arabistan ise Selefi gruplar aracılığıyla ülkede rejim değişikliği mücadelesi veriyor. Türkiye de Suriye'de Suudi Arabistan ile yakın müttefik olarak hareket eden ülkeler arasında. Rusya ve Suriye'nin hatta ABD'nin de "terörist" olarak nitelediği bazı grupların da içinde yer aldığı Suriye muhalefeti denilen Selefi grupları himaye eden Suudi Arabistan, son olarak bu örgütleri Riyad'da bir araya getirmişti. Ancak Suriye muhalefeti Türkiye'nin tepkisi nedeniyle Kürtlerin örgütü YPG'yi ve onunla birlikte hareket eden bazı Arap gruplarını kapsamamıştı. Bu da Suudi Arabistan'a kapsayıcı olmamak eleştirilerinin yöneltilmesine neden olmuştu.
Yemen görüşmeleri biter bitmez Suudi Arabistan hava saldırısı düzenledi
Yemen'de durum
Suudi Arabistan, Şii Husilerin ayaklanarak kontrolü ele geçirdiği Yemen'de ise, ülke içindeki gruplar BM'nin aracılığıyla geçtiğimiz ay müzakerelere başlamış ve ateşkes ilan etmişti. Husilerin ayaklanmasının ardından Suudilerin öncülük ettiği Arap ülkeleri koalisyonu Yemen'e müdahale etmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Papa Francis'in Naaşı Ziyarete Açıldı! Aziz Petrus Bazilikası’na Getirildi: İsviçreli Muhafızlar Nöbette…
Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'nun ABD vizesi iptal edildi: "Donald Duck'ı zaten birkaç kez görmüştüm"
Putin'den Trump'a sürpriz: Gizemli hediye ortaya çıktı! İlk kez kamuoyuyla paylaşıldı...
Trump’ın Ukrayna planı bugün Londra’da görüşülecek: Putin kabul eder mi?
Rusya-Ukrayna savaşı sona eriyor mu? Trump “anlaşma bu hafta gerçekleşebilir” dedi… Putin’den sürpriz sinyal: Zelenski ile görüşecek mi? Kritik sorulara dair önemli detaylar...