hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran Genelkurmay Başkanlığı Reisi'nin kaza raporunu açıkladı! Helikopterin düşme nedeni ne?

    İran Genelkurmay Başkanlığı Reisinin kaza raporunu açıkladı Helikopterin düşme nedeni ne
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, 19 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan helikopter kazasının nedenleri hakkında yeni bir rapor yayımladı. Peki Reisi'nin helikopteri neden düştü? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mariye EKİNCİ'nin haberi/ Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 19 Mayıs'ta meydana gelen trajik bir helikopter kazası sonucu hayatını kaybetti. Cumhurbakanı Reisi'nin kazası sonrası 'kaza mı, sabotaj mı?' iddiaları gündeme gelirken, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, helikopter kazasının nedenleri hakkında ikinci bir rapor yayımladı.

    "HERHANGİ BİR ACİL DURUM ANONSU YAPILMADI"

    Raporda şu ifadelere yer verildi:

    ''1- Meteoroloji Teşkilatı'nın yayınladığı 19 Mayıs tarihli hava durumu tahminine göre, saat 08. 50’e kadar bölgede VFR uçuş koşulları normaldir, ancak helikopterin dönüş rotası ile ilgili hava durumunun daha fazla araştırılması gerekmektedir.

    2-Düşen helikopterin bakım-onarım belgelerinin büyük bir kısmı dikkatle incelendi, bakım ve onarım açısından kazada etkili olabilecek herhangi bir kusura rastlanmadı.

    3-Kaza geçiren helikopterin uçuşu, yolcu sayısı ve ağırlık kapasitesine göre yapılmıştır.

    4- Pilotlar arasında kaydedilen konuşmalara göre, düşen helikopterin pilotlarıyla son temasın kaza anı ve yanıt vermemelerine kadar 69 saniye sürdüğü ve herhangi bir acil durum anonsu yapılmadığı öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5- Helikopterin enkazı ve parçaları üzerinde yapılan araştırmalar, olayın sabotaj sonucu meydana gelmediğini gösteriyor.

    6- Son mesaj ve temas da uçuş ekibinin komutanı (Şehit Mustafavi) tarafından yapıldı, böylece iletişim sisteminde herhangi bir kesinti veya sabotaj olasılığı ortadan kalktı.

    7- Uzman ekibinin raporuna göre, düşen helikopterde elektronik harp işaretlerine rastlanmadı.''

    İran Genelkurmay Başkanlığı Reisinin kaza raporunu açıkladı Helikopterin düşme nedeni ne

    NE OLMUŞTU?

    İran resmi haber ajansı IRNA, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazası sonucu hayatlarını kaybettiklerini duyurdu. Haberde helikopterin dağlık bir araziye düştüğü ve olumsuz hava koşulları nedeniyle arama ve kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmada zorluk yaşadığı belirtildi.

    Öte yandan AKINCI İHA’sı tarafından enkazı tespit edilen helikopter parçalarının tamamen yandığı belirtildi.

    SABOTAJ MI, KAZA MI?

    Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Reisi'nin hayatını kaybetmesinin ardından yaşananlara ilişkin CNN TÜRK ekranlarında açıklamalar yaptı. " Bana göre sabotaj olduğu kesin olan bir eylem sonucu bu kaza gerçekleşmiş" diyen Başbuğ'un açıklamaları şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görüntüler üzerine çok konuşulacak görüntüler. Gece boyunca bunun üzerine yayın yaptık. Bana göre sabotaj olduğu kesin olan bir eylem sonucu bu kaza gerçekleşmiş. Birbiri ardına cevaplanamayan birçok soru var. Bize anlatılan senaryo, yaşananlar hayatın gerçekleriyle örtüşmüyor. Bu görüntülerde bile görebiliyorsunuz. Yoğun sisin yaşandığı yerde uçuş çılgınlık. Pilotun yetkisi var bu havada uçulmaz diyebilir. Oluşan sisin etrafından dolanarak başka yerlerden uçuş güzargahı tespit edilerek gidilebilir. Yanlış uçuş planlaması var. Eğer bu güzergah zorundaysan alternatif güzergahlarla riskli alana girmeden bu uçuşu gerçekleştirebilirsin. Böyle bir alana girmek bir intihar. Bazı teknolojilerden mahrumdur ama hava araçlarında yaştan çok saat ömrüne bakmak gerekir. Bunları kitabına göre değiştirdiysen ben yaşın çok mahsur olduğu kanaatinde değilim. Bu helikopterler ilk defa bu olayda kullanılmıyor pek çok yerde kullanılıyor. Orada arızalanmayan helikopter burada mı arızalanıyor? Teknik arıza nedeniyle düşme karşılaşılan bir husus ama bu sıradan bir olan değil. İran'ın 2 numarası var. Bu nedenle ben teknik bir hadise yaşandığı kanaatinde değilim. Pilotlar da ülkenin en iyileri. Buradan normal bir teknik arıza ya da pilotaj hatası çıkmaz. En iyi bakımın yapıldığı en iyi pilotun kullandığı helikopteri konuşuyoruz. O sis varken pilotun güzergahla ilgili bir çalışma yapıp yapmadığı bir merak konusu. Her pilot çıkmadan önce yola hava durumu, güzergah, geçiş noktası, kalkış noktası gibi birçok bilgiye bakar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Genelkurmay Başkanlığı Reisinin kaza raporunu açıkladı Helikopterin düşme nedeni ne

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow