İran: ''Düşüşün nedeni iç kullanımdaki artış''

İran, Türkiye'ye verdiği doğalgaz miktarının, kalitesinden dolayı değil, iç kullanımdaki artış nedeniyle düştüğünü belirtti.
İran Milli Gaz Şirketi'nden yapılan açıklamada, 'İran doğalgaz kalitesinin dünya standartlarına uygun olduğu' belirtildi ve kış aylarında İran'da da gaz kullanımının arttığı vurgulandı.
Türkiye'ye verilen doğalgazın miktarında bu nedenle düşüş olduğu belirtilirken İran Milli Gaz Şirketi ve BOTAŞ arasında ‘çok iyi ilişkiler’ olduğu ifade edildi.
İran, Türkiye'ye verdiği günlük doğalgaz miktarını 27 milyon metreküpten 7 milyonmetre küpe kadar düşürmüştü.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 15 Aralık'ta yaptığı açıklamada İran'dan gelen doğalgazda kış koşulları nedeniyle azalma yaşanmasına ilişkin olarak, bir doğalgaz kısıntısı olduğunu, ancak herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını söylemişti.
Güler, ''Dengeleri kurduk, Ege gazını devreye aldık. Yeraltı deposu devreye giriyor, onun dışında ayrıca İran'ın sözleri var'' diye konuşmuştu.
İlgili anlaşma çerçevesinde Türkiye'ye günlük 27 milyon metreküp doğalgaz vermesi gereken İran, havaların soğuması nedeniyle sıkıntıda olduğunu gerekçe göstererek, Türkiye'ye verdiği doğalgazı ayın başından beri günlük belli oranlarda azaltıyor.
Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye verdiği doğalgazı günlük 18 milyon metreküpe kadar çeken İran, bu hafta başında 15 milyon metreküpe, 14 kasım itibariyle ise 7 milyon metreküpe kadar indirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, herhangi bir sıkıntı olmaması için, Mavi Akım'dan günlük 27 milyon metreküp olarak alınan doğalgazın miktarının günlük 34 milyon metreküpe çıkarıldığını bildirmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Milyarderlerin akın ettiği ülke! REKOR KIRDI: Ne Katar, ne Suudi Arabistan, ne Avrupa ne de Amerika...
‘Karışım’ formülü, ortalığı karıştırdı: Meghan Markle hazırladı, “evde denemeyin” uyarısı geldi…
Putin şartlarını açıkladı: Ateşkes planına 10 soru ile yanıt verdi, Kursk için 2 seçenek sundu!
Avrupa'nın en zengin ülkelerinden biri! Okullarda akıllı telefonu yasakladılar
Putin'in mesajı ne? Kamuflajla sahaya indi... Dikkat çeken değerlendirmeler