İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye "çekil" baskısı
Gelecek yıl sandık başına gidecek İran'da muhafazakarların en büyük kaygısı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yeniden seçilmesi. Reformcu Ruhani'nin ikinci dönemde vazgeçip çekilmesi için baskı gördüğü iddiaları, reformcuların yandaşı basına yansıdı.
ABD ile nükleer anlaşma, ambargoların kaldırılması, Babek Zencani gibi Ahmedinejad döneminin yönetime yakın isimlerinin idama mahkumiyeti... Reformcu Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin döneminde muhafazakarlara yönelik politikalardı. İran şimdi ise ambargonun kalkmasıyla kavuştuğu finansal olanaklarla dünya ile hızlı bir ekonomik entegrasyon içinde. Ancak İran'da gelecek yıl seçimler var. Muhafazakarlar ile reformcular arasındaki gerilimli siyasi oyun, kendini burada da açığa vurdu. Reformcuların gazetelerinden Arman'a konuşan eski milletvekili Ali Tacirniya, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye seçimlerde aday olmaması için baskı yapıldığını öne sürdü.
İran'dan Türkiye'ye otomobil üretim teklifi
Ahmedinejad'ın bakanları ifade verdi
İranlı eski milletvekili Ali Tacirniya, ülkedeki bazı etkili kişiler tarafından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde aday olmama mesajı verildiğini iddia etti.
İran'ın reformcu gazetelerinden Arman'a konuşan eski milletvekili Tacirniya, ülkedeki bazı etkili kişiler tarafından Ruhani'ye gönderilen mesajın muhafazakarların cumhurbaşkanına baskı kurma yönündeki en önemli stratejisi olduğunu öne sürdü.
İran'dan 'Türkiye ile ilişkiler gözden geçirilsin' açıklaması
İranlı milyarder Babek Zencani idama mahkum edildi
Tacirniya şunları söyledi:
"Muhafazakarların en önemli stratejisi Ruhani'yi cumhurbaşkanlığı görevinden vazgeçirmektir. Bu sebeple bütün potansiyel ve imkanlarını Ruhani hükümetine baskı olarak kullanıyorlar. Kulislerde bazılarının doğrudan ve dolaylı olarak Ruhani'ye cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde görevden vazgeçmesi için mesaj gönderdiği konuşuluyor. Bu mesaj iktidarın yapısında rolü olan kişiler tarafından Ruhani'ye gönderildi."
İran: ''Reza Zarrab ABD'ye kaçırıldı''
İran'da Haziran 2013'te düzenlenen seçimlere devletin toplum üzerindeki kısıtlamalarını kaldırma ve reform vaadiyle giren Ruhani, yüzde 52 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Göreve geldikten sonra da zaman zaman devletin tüm alanlarda toplumsal kısıtlamaları kaldırması gerektiğini ifade eden Ruhani, bu söylemleri nedeniyle muhafazakar grupların tepkisini çekmişti.
Ruhani, geçen yıl nükleer müzakerelerin sonuca ulaşması ve yaptırımların bir kısmının kaldırılmasıyla rakiplerine karşı elini güçlendirmişti. Şubatta düzenlenen parlamento seçimlerinden reformcu ve ılımlıların zaferle çıkmasıyla gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ruhani'ye büyük avantaj sağladığı yorumları yapılıyor.
Muhalif bazı muhafazakar gruplar ise nükleer anlaşma sonrasında yaptırımların kaldırılmadığını belirtiyor ve anlaşmayı "rejimin tehlikeye girmesi ve devrimin kazanımlarının yok olması" olarak değerlendiriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!