hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran: "ABD ile müzakerenin şartları yok"

    İran: ABD ile müzakerenin şartları yok
    expand

    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, ABD ile müzakere için şartların ve ortamın uygun olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salihi, ABD'nin müzakere talebine ilişkin yarı resmi Genç Gazeteciler Kulübü'ne açıklamalarda bulundu.

    ABD ile müzakere için gerekli şartlar oluştuğunda bunun ilan edileceğini belirten Salihi, şimdilik böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Salihi, "İyi niyetin olmadığı ve namlunun bize doğrultulduğu bir ortamda müzakereden bahsedilemez" diye konuştu.

    Dini lider Ayetullah Ali Hamaney de ABD'nin müzakere önerisindeki samimiyetini sorguladığı açıklamasında, "Bir yandan müzakere diyecek, diğer yandan baskı, yaptırım ve tehditlerinizi sürdüreceksiniz. İran halkı, sizin iyi niyetli olduğunuza inanabilir mi?" diye sormuştu.

    Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da ABD'ye hitaben, "Silahınızı İran halkına doğrultmaktan vazgeçerseniz, ben kendim sizinle müzakere masasına otururum" ifadesini kullanmıştı.

    Tahran ve Washington yönetimleri arasında yaklaşık 34 yıldır doğrudan diplomatik ilişki bulunmuyor.

    İran'dan Batı'yı ve İsrail'i rahatlatan hamle

    Öte yandan, nükleer programı sebebiyle Batı'nın yaptırım uyguladığı İran, zenginleştirilmiş uranyumunun bir kısmını reaktör yakıtına çeviriyor. Bu hamle, nükleer gerilimin bir miktar yatışmasına imkan sağlayabilecek bir girişim olarak yorumlanıyor. İran Dışişleri Bakanlığı, bu haberi doğruladı. Uranyumu nükleer yakıta çevirme işlemi İran'ın elindeki zenginleştirilmiş uranyum stoğunu azaltacak. Yani uzmanlara göre, bu hamle, bomba yapmaya gidebilecek süreci yavaşlatabilir. İsrail önümüzdeki Haziran ayında İran'ın elindeki nükleer malzemenin kabul edilemez bir düzeye ulaşacağını savunmuştu. İran geçen yıl da yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumunun 100 kilogramını yakıta çevirerek İsrail'in belirlediği kriz sınırının altında kalmıştı.

    Tahran'ın, bu stratejiyle krizleri önleyerek nükleer teknolojisini geliştirmeye devam ettiği kaygısı var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow