İran 10 yeni nükleer tesis inşa edecek

İran'ın 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edeceği bildirildi.
İran'ın resmi haber ajansı İRNA, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad başkanlığında bugün toplanan bakanlar kurulunun, Natanz nükleer santrali ölçeğinde on yeni uranyum zenginleştirme tesisinin inşası için Atom Enerjisi Kurumu'na yetki verdiğini duyurdu.
Buna göre kurum, ülkenin farklı bölgeleri için önerilen beş tesisin inşası için iki ay içinde hazırlıklara başlayacak, diğer tesisler için ise yer belirleyecek.
Hükümetin, dördüncü kalkınma planı doğrultusunda ülkenin ihtiyacı olan 20 bin megavatlık elektrik üretimi için bu yeni tesisleri inşa etmesi gerektiği belirtildi.
Ahmedinecad da konuşmasında öngörülen elektrik miktarını üretebilmek için halihazırdaki ölçeğe göre 500 bin yeni santrifüj yapılması gerektiğini söyledi.
Ürettikleri yeni nesil santrifüjlerdeki kapasitenin yüksekliği sayesinde bu sayının aşağı çekilebileceğini belirten Ahmedinecad, "Öyle bir noktaya ulaşmalıyız ki, yılda 250-300 ton yakıt üretebilelim. Bunun için hızlı ve yeni santrifüjlerden yararlanmamız gerekir" dedi.
Ahmedinecad, Tahran'daki reaktörlerin ihtiyacı olan yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum konusunun ise çarşamba günkü toplantıda görüşüleceğini bildirdi.
İran Cumhurbaşkanı, "Bütün dünyayla dostane ve sevgi çerçevesinde ilişkilerimiz var. Ancak iğne başı büyüklüğünde bile olsa İran halkının hakkının zayi olmasına izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.
İran'a tepkiler
ABD:
ABD Dışişleri Bakanlığı, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tamamen askıya alınması istenmesine rağmen 10 yeni nükleer tesis inşa edeceğini açıklayan İran'ın yeni bir ihlalde bulunduğunu açıkladı.
Bakanlık sözcüsü, İran'dan gelen haberin ardından yaptığı açıklamada, "Projeyi hayata geçirmesi halinde İran'ın, yeni tesislerin inşası dahil bütün uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması konusunda kendisinden istenenleri yerine getirmeyip, yeni bir ihlalde bulunmuş olacağını" söyledi.
İngiltere:
Dışişleri Bakanı David Miliband, "İran, IAEA yönetim kurulunda kabul edilen karara, daha fazla nükleer tesis inşa edeceğini açıklayarak, karşılık vermiştir. Bu örnek durum, İran'la karşı karşıya olduğumuz önemli sorunu ortaya koymaktadır. Defalarca İran'ın sivil bir nükleer programa sahip olma hakkı bulunduğunu, ancak niyetleri konusunda uluslararası güveni kazanması gerektiğini söyledik. İran, bizimle çalışmak yerine kışkırtmayı tercih ediyor" dedi.
İran'ın bu tavrının uluslararası toplumun sakinliğini, kararlılığını ve birliğini artıracağını vurgulayan Miliband, "İran'ı buna itibar etmeye ve uzanan eli kabul etmeye çağırıyorum" dedi.
Rusya:
Rusya, İran'ın yeni uranyum zenginleştirme tesisleri inşa etme kararından ciddi olarak kaygı duyduğunu bildirdi. Rus haber ajanslarına açıklama yapan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, "Rusya, İran liderliğinden yapılan son açıklamalardan ciddi olarak kaygı duyuyor" dedi.
İran, dün nükleer programı kapsamında 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edeceğini duyurmuştu.
Almanya:
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran'ın 10 yeni nükleer tesis inşa edeceğini ilan etmesine tepki gösterdi. Westerwelle, bugün yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirmeyi sürdüreceği yönündeki açıklamasını "yanlış bir yöne gidiş" olarak değerlendirerek, "İran'ın uluslararası topluluğun sabrının sınırsız olmadığını bilmesi lazım" ifadesini kullandı.
İran'ı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile birlikte çalışmaya ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran Westerwelle, İran'ın uzatılan eli reddetmesi durumunda yeni yaptırımlar uygulanması tehdidinde de bulundu.
Açıklama IAEA kararının ardından geldi
İran'ın yeni uranyum zenginleştirme tesisleri inşa etme kararı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) yönetim kurulunun önceki günkü kararının hemen ardından geldi.
Yönetim kuruluna üye 35 ülkeden 34'ünün katıldığı oylamada, 3 aleyhte ve 6 çekimser oya karşılık 25 oyla kabul edilen kararda, İran'dan Fordo tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesi ve bu konudaki BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uyması talep ediliyor.
İran'ın IAEA'daki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, daha önceki değerlendirmesinde "IAEA'nın karar tasarısı, müzakerelerdeki olumlu havayı bozacak" ifadesini kullanmıştı.
Sultaniye, "Bizim açık mesajımız şudur: Bu karar tasarısının hiçbir etkisi olmayacak. Nükleer enerji faaliyetlerimiz bir saniye bile durmayacak" diye konuşmuştu. İran Meclisi de bugünkü açık oturumunda karara tepki olarak UAEK ile işbirliği düzeyini düşürmesi için hükümeti göreve çağırmıştı.
290 milletvekilinden 226'sının imzasıyla okunan bildiride, "BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkelerinin düşmanca ve siyasi tavırlarına karşı hükümet, IAEA ile işbirliği seviyesini azaltacak öneriyi meclise sunsun" denilmişti.
İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin hukuki açıdan sorun olmadığı ve IAEA'nın 21. raporunda da barışçıl çizgiden sapılmadığına işaret edildiği hatırlatılan bildiride, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyinden IAEAya gönderilmesi talebi yinelenmişti. Meclis'teki bazı üyelerin, Nükleer Silahların Yayılması Anlaşmasından (NPT) çekilme istekleri de basında yer almıştı.
Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin aksine, nükleer enerji faaliyetlerinin IAEA denetiminde, NPT çerçevesinde ve barışçıl olduğunu savunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hindistan ve Pakistan savaşın eşiğinde mi? İşte gerilime dair 5 soru 5 yanıt...
Trump doğrudan Putin’e seslendi: “Vladimir, dur!”…
Alman Sismolog Bohnhoff'tan Marmara Depremi Yorumu: Gerilim İstanbul Yönüne Doğru Arttı! İki Senaryoyu Anlattı…
Vatikan'ı Karıştıran Talep: Skandallarla Anılan Kardinal, Papa Seçiminde Yer Almak İstiyor!
Rusya'dan acı haber: Elbruz Dağı'nda 2 Türk dağcı hayatını kaybetti