hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak'tan İran'a 'petrol hırsızlığı' suçlaması

    Iraktan İrana petrol hırsızlığı suçlaması
    expand

    Irak, İran'ı sınırdaki ortak petrol sahalarından petrol çalmakla suçladı. Resmi El Sabah gazetesi de Irak Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçilik vasıtasıyla Tahran'a bir protesto notası gönderdiğini yazdı.

    Basra'daki Güney Petrol Şirketi'nin adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilisi, İran'ı petrol sahasının kendilerine ait kısmından petrol pompalamakla suçlayarak, İran çok yüksek miktarda petrol çektiği için 22 kuyudan dokuzunun işletilemez hale geldiğini söyledi.
     
    Yetkili İran'ı ayrıca, Iraklı onarım ustalarının bu kuyulara ulaşmasını engellemekle de suçladı.
     
    Resmi El Sabah gazetesi de Irak Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçilik vasıtasıyla Tahran'a bir protesto notası gönderdiğini yazdı.
     
    Gazete, bakanlığın İran'dan, iki ülke arasında anlaşmaya varılıncaya kadar bu petrol sahalarıyla ilgili faaliyetlere son vermesini istediğini bildirdi.
     
    İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni ise dün bakanlığın internet sitesindeki açıklamasında iddiaları yalanladı.
     
    Irak'ın tümü üzerinde hak iddia ettiği Ebu Garb ile ortak petrol sahası El Fakkah, yörenin en zengin petrol kaynakları arasında bulunuyor.
     
    ABD'nin Irak'ı 2003 yılındaki işgalinden sonra İran, Ebu Garb'daki 6 kuyuyu, sınır meselesi çözülene kadar kapatılması gerektiği gerekçesiyle müsadere etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow