Irak'taki hükümet krizinde Sadr hareketi ve Kürtlersiz uzlaşı
Irak'ta hükümet krizi sürüyor. Salı günü Meclis'te oylama var. Köşeye sıkışan Başbakan Haydar el İbadi'nin önerdiği teknokratlar hükümetine Şii Sadr hareketi ve Kürtlerden onay yok. Bağdat yönetimi, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ile meclisteki Kürtler ve Sadr Hareketi hariç" siyasi grupların, yeni teknokratlar hükümeti kurma konusunda anlaştığını duyurdu.
Irak'ta hassas dengeler üzerine kurulu olan hükümetin yolsuzluk iddiaları ve reform talepleriyle sarsılmasıyla başlayan kriz, sürüyor. Meclis'te Kürtler ve Şii Sadr hareketi dışındaki grupların Başbakan Ibadi'nin önerdiği teknokratlar hükümeti kurma konusunda anlaştığı duyuruldu.
Iraklıların üçte biri ABD'nin IŞİD'i gizlice desteklediğini düşünüyor
Cumhurbaşkanı Müsteşarı Şirvan el-Vaili, Irak resmi televizyon kanalına yaptığı açıklamada, siyasi grupların liderleri, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanının, grupların her bir bakanlık için üçer aday sunması ve Başbakan Haydar el-İbadi'nin bunlardan birini seçerek meclise sunmasını öngören plan üzerinde anlaştığını söyledi.
Şii lider Mukteda es-Sadr öldürüldü iddiası
Vaili, anlaşmanın yazıya geçirildiğini ancak onay için toplantıda bulunmamaları nedeniyle Sadr Hareketi ve Kürtlere sunulmasının beklendiğini ifade etti.
Irak parlementosunun Salı günü yeni kabine oluşumunu oylaması bekleniyor.
Şii lider Sadr'dan Irak hükümetine 45 gün süre
Sadr hareketi kabul etmiyor
Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'ın siyasi kanadı Ahrar Grubu'nun Sözcüsü Cevad el-Cuburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağlı olduğu grubun, siyasi kotanın olmadığı bir teknokratlar hükümeti kurulmasını isteyen eylemcilerin taleplerinin görmezden gelinmesini kabul etmediğini söyledi. Cuburi, siyasi grupların yeni hükümet için aday sunmasının yeniden siyasi kotalara dönülmesi anlamına geleceğini ve bu nedenle kendilerinin teklifi desteklemediklerini kaydetti.
Merkel: "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız"
İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümeti kabinesini 31 Mart'ta meclise sunmuştu. Meclisin, kabinede yer alan adayların öz geçmişini inceledikten sonra 10 gün içerisinde güven oylamasına sunacağı belirtilmişti. Söz konusu sürenin dolmasına rağmen meclis kabinedeki adayları güven oyuna sunamadı.
Yolsuzluklara karşı gösterileri başlatan Sadr hareketi lideri Mukteda es-Sadr, hükümete reform çağrısı yaparak süre tanıdığı Irak'ta, Başbakanı İbadi, yolsuzluğa bulaşanların yakalanıp cezalandırılması için talimat verdiğini söylemişti. İbadi, "Köklü kabine revizyonunu yakında gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulunmuştu. Sadr'ın öncülük ettiği hareket hükümetten, her vatandaşa petrol gelirinden pay verilmesini, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesini, işsizliğin azaltılması ve ekonomik büyümenin temin edilmesini istiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…