hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak yağmalanan tarihi eserlerine ulaşıyor

    Irak yağmalanan tarihi eserlerine ulaşıyor
    expand

    Irak savaşı 5'inci yılına girerken, işgal sonrası yağmalanan Irak Ulusal Müzesi eski günlerine dönmeye çalışıyor. Müze yönetimi, çalınan binlerce tarihi eser, tablo ve el yazması kitabı geri getirmeyi başardı.

    Bulunan eserler arasında M.Ö. 5000 yıl öncesine ait kil çömlekler de var.
     
    Irak'ın, işgal sırasında zarar gören her kurumu gibi, Ulusal Müzesi de kendini toparlamaya çalışıyor.

    Irak Kültür Bakanlığı'nın, müzeyi yeniden eski günlerine kavuşturmak için başlattığı çalışmalar meyvelerini vermeye başladı; Ulusal Müze, işgal sonrası yağmalanan binlerce tarihi eseri bulmayı başardı.

    Iraklı yetkililer, 50 bin kadar tarihi eserin askeri operasyonlar sırasında bulunduğunu belirtti. Yekililer, bazı eserlerin geri kazanılmasında af programının da etkili olduğunu düşünüyor.

    Irak Kültür Bakanı Muhammed El Ureybi de eserlerin bulunması için kişisel inisiyatif aldı:

    "Meysan bölgesi teftiş idaresinden İslam öncesi döneme ait 65 parça tarihi eseri teslim aldık. Zi Kar bölgesinden benimle temas kuran bir kişi tam 2 bin 50 parça tarihi eseri bana teslim etti. Yine Nasıriyye de öyle."

    Ortadoğu'nun en önemli sanat ve tarihi eserlerinin bulunduğu Ulusal Müze, Bağdat'ın 9 Nisan 2003'te düşmesinden sonra yağmalanmış; yağma sırasında 170 bin eser kaçırılmıştı.



    Dünya Kültür Mirası'nı korumakla görevli, Birleşmiş Milletler'e bağlı UNESCO yağmadan sonra olağanüstü toplanarak çalınan eserlerin kurtarılması için çalışma başlatmıştı.

    Iraklı yetkililer müzede sergilenen binlerce eserin hala kayıp olduğunu, bunlar arasında 47 temel sergi eserinin de bulunduğunu belirtiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow