Irak ordusu Felluce'ye ilerlemeye başladı

Irak'ın yüzölçümü bakımından en büyük eyaleti olan Anbar'daki Felluce şehrini IŞİD'den (Irak Şam İslam Devleti) geri almaya çalışan Irak ordusunun bugün şehre girebilmek için yeni bir harekat başlattığı açıklandı.
BBC Türkçe'de yayınlanan habere göre operasyonu yürüten birlikleri komuta eden Korgeneral Abdülvahab el Saadi, kente güneyden girmeye çalıştıklarını, Namiye bölgesinden çatışma ve patlama seslerinin gelmeye başladığını söyledi.
Harekatla ilgili bilgi veren Saadi, "Terörle mücadele birlikleri, Anbar polisi ve Irak ordusu sabah saat 4 sularında üç farklı noktadan Felluce'ye doğru ilerlemeye başladı. IŞİD bölgede kalmaya çalışıyor ve çatışmaya devam ediyor" dedi.Terörle mücadele birimlerinin de harekatta görevlendirilmesi, kent savaşının başladığı şeklinde yorumlanıyor.
Sivillerin çoğu hâlâ kentte
Irak ordusuna karadan İran destekli Şii güçler, havadan ise ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon destek veriyor. Başkent Bağdat'a 50 kilometre uzaklıktaki Felluce'yi geri alma operasyonu 23 Mayıs'ta başlatılmış, ancak hem IŞİD'in kentin çevresine kurduğu tuzaklar, hem de kentte yaşayan binlerce sivilin hâlâ tahliye edilememiş olması nedeniyle ordunun ilerleyişi oldukça yavaş gerçekleşmişti.
Felluce'den şu ana kadar sadece birkaç yüz kişinin kaçabildiği sanılıyor. Irak hükümeti IŞİD'in sivillerin kenti terk etmesine izin vermediğini ve Fellucelileri 'canlı kalkan' olarak kullandığını söylemişti. Felluce Ocak 2014'te IŞİD'in eline geçmiş ve örgütün Irak'ta aldığı ilk kent olmuştu.
IŞİD işgali öncesinde Felluce'nin nüfusu 300 binin üzerindeydi. Ancak IŞİD'in kenti ele geçirmesinin ardından sivillerin büyük kısmı kenti terk etti. Bugün Felluce'de 50 bin sivilin kaldığı tahmin ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Lüksemburg'da bu soruya yanıt aranacak: AB, ABD'nin tarifelerine misillemede bulunacak mı? "Küresel ticaret sisteminin paradigma değişimi"
Küresel piyasalar kırmızıya döndü, Trump vergileri ‘ilaç gerekli’ diyerek savundu! 'Ekonomik nükleer kış' uyarısı…
Hamas’tan İsrail’e roket yağmuru! Aylar sonra en büyük saldırı...
Trump'ı ölümle tehdit etmişlerdi! Uyarı geldi
2 hafta önce taburcu olan Papa’dan sürpriz: Aziz Petrus Meydanı'nda halkı selamladı