"Irak işgali saçma nedenlere bağlandı"
"Amerika ve İngiltere, Irak işgalini saçma nedenlere bağladı"... Bu sözler işgal döneminin Birleşmiş Milletler Silah Denetçilerinin Başkanı Hans Blix'e ait. Blix, İngiltere'nin Irak soruşturmasında ifade verdi, "Kitle imha silahı yoktu. Biiz uyardık ama bizi dinlemediler" mesajı verdi.
Irak 2003'te işgal edildi. İşgalin ardından resmi olmayan rakamlara göre, 1 milyondan fazla kişi öldü.
Irak'ın işgali şimdi tartışma masasında.
İngiltere'de süren Irak savaşı soruşturmasında, çok önemli bir isim ifade verdi. Dönemin Birleşmiş Milletler Silah Denetcilerinin Başkanı Hans Blix tanık sandalyesindeydi.
Blix, Amerika ve İngiltere'nin Irak işgalini saçma nedenlere bağladığını söyledi, "Amerikalılar, askeri harekat için çok istekliydi" dedi.
Blix, "Denetleme konusunda önemli olan, biz herhangi bir kitle imha silahı bulamadığımızı rapor ettik. Onlar bunu anlamalıydılar. Kendi kaynaklarına güvendiler. Hem Londra, hem Washigton kaynaklarının zayıf olduğunu fark etmeliydi" diye konuştu.
82 yaşındaki eski silah denetçisi Hans Blix, savaşa kuşkulu istihbarata güvenerek girildiğini söyledi. İzlenimin Türkiye'nin işgal planlarını aksattığı yönünde olduğu mesajı verdi:
"Birleşmiş Milletler kararı denetleme için sadece 60 gün veriyordu. Ve ben biraz şaşkındım. İzlenimim, işgalin Türkiye üzerinden ocak başında olacağı yönündeydi. Yani denetleme için çok kısa süre verilmişti. Bu plan işlemeyince, 3.5 ay elimizde süre vardı ama Türkiye üzerinden olsaydı işgal daha kısa sürede olurdu."
İngiltere'deki Irak soruşturmasında, sorumlularla ilgili cezai işlem beklenmezken, bir başka rapor ise, Irak'a aktarılan milyarlarca doların nerelerde kullanıldığını tespit etmenin imkansız olduğunu gösteriyor.
'Pentagon Irak'a ayrılan paranın hesabını veremiyor'
ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), işgalden sonra Irak'ın imarı ve insani ihtiyaçlar için ayrılan paranın yüzde 96'sının hesabını veremediği bildirildi.
Irak'ın İmarı İçin ABD Özel Başmüfettişliği (SIGIR) denetçisinin raporunda, Irak'ın petrol ve gaz gelirlerinden elde edilen ve nereye gittiği bilinmeyen paranın miktarının, 9,1 milyar doların yüzde 96'sına tekabül eden 8,7 milyar dolar olduğu belirtildi. Söz konusu para, Irak Kalkınma Fonu'ndan (DFI) Pentagon'a transfer edilmişti.
DFI, işgalden sonra ülkenin yönetimini ele alan Geçici Koalisyon Yönetimi tarafından kurulmuştu.
DFI'nin, petrol, petrol ürünleri ve doğal gaz satışından elde edilen gelirin yanı sıra, Iraklı yetkililerin dondurulan mal varlıkları ve BM gıda karşılığı petrol programının artan fonlarını toplayıp, Iraklıların yararı için harcaması amaçlanmıştı.
SIGIR'in raporunda, "Savunma Bakanlığı'nın mali ve idari kontrollerindeki zayıflığın, Irak'ın imarı için DFI fonlarından aldığı 9,1 milyarın 8,7 milyarına yeterince açıklama getirememesine yol açtığı" belirtildi.
Irak hükümeti 2007 sonunda Pentagon'dan DFI fonlarının kendilerine devrini talep etmişti, ancak müfettişler, fonları hala elinde tutan ve bazen de harcayan Savunma Bakanlığı kuruluşları olduğunu saptadı.
Raporda, kontrol eksikliğinin "fonları uygunsuz kullanıma ve saptanamayan kayıplara açık hale getirdiği" belirtildi.
Irak, savaşın yıktığı altyapısını tamamlamak ve konut açığını kapamak için petrol gelirlerine bağımlı. Federal bütçe gelirlerinin yüzde 95'i petrolden sağlanıyor.
Irak halkı, işgalden 7 yıl sonra hala elektrik sıkıntısı ve diğer bazı temel hizmetlerin yokluğundan yakınıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…