hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere'den Gül'e Chatham House ödülü

    İngiltereden Güle Chatham House ödülü
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından takdim edilecek 2010 yılı "Chatham House Ödülü"nü almak üzere İngiltere'ye gidiyor. Gül ödülünü, 9 Kasım Salı günü alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, "Chatham House Ödülü"nün, hamiliğini Kraliçe 2. Elizabeth'in yaptığı İngiltere'nin saygın düşünce kuruluşu Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Chatham House) tarafından, her yıl uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine en fazla katkıda bulunan devlet adamına verildiği, ödülün, geçtiğimiz yıl Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'ya takdim edildiği hatırlatıldı.

    Abdullah Gül, Chatham House Ödülünü 9 Kasım Salı akşamı Banqueting House'da düzenlenecek törende Kraliçe 2. Elizabeth'in elinden alacak.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün, İngiltere'deki temasları kapsamında Başbakan David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve Dışişleri Bakanı William Hague'i kabul ederek, ikili ilişkiler, AB ve Kıbrıs başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağı ifade edilen açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Chatham House'da Türkiye'nin uluslararası ilişkiler vizyonu ve Türk dış politikası, Oxford Üniversitesi'nde ise İslam aleminde demokrasi ve kalkınma konulu konferanslar vereceklerdir" denildi.

    Açıklamaya göre, Gül, İngiltere ziyareti sırasında Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya gelecek. Londra'daki Yunus Emre Vakfı Türk Kültür Merkezinin açılışını yapacak olan Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'nin prestijli kuruluşlarından Kraliyet Mimarlar Enstitüsünde düzenlenecek Mimar Sinan Sergisi'nin açılışına katılacak.

    Cumhurbaşkanı Gül, İngiliz iş çevrelerinden temsilcilerle Bloomberg ajansı ve First dergisinin düzenleyeceği etkinliklerde bir araya gelecek.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün, ayrıca BBC, Bloomberg TV, Financial Times ve The Economist gibi medya kuruluşlarına mülakatlar vereceği belirtilen açıklamada, "AB üyeliğimizin en güçlü destekçilerinden olan İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerde son dönemde önemli bir ivme yakalanmıştır.

    Üst düzey ziyaretlerde yaşanan yoğunluk ve bu yıl Temmuz ayında imzalanan 'Türkiye-İngiltere Stratejik Ortaklık Belgesi', iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da derinleşip güçlenmesine yönelik karşılıklı iradeyi yansıtmaktadır" denildi.

    CHATHAM HOUSE ÖDÜLÜ

    Bir diğer adıyla "Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü" olan Chatham House, 2005 yılından bu yana her yıl, uluslararası ilişkilere katkılarından dolayı bir siyasi lidere ya da sivil toplum liderine ödül veriyor.

    Ödüle bu yıl Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç ile birlikte aday olan Cumhurbaşkanı Gül, geçen Mart ayında düşünce kuruluşu üyelerinin oylamasıyla, "2010 Chatham House Ödülü"ne layık görülmüştü.

    90 yılık tarih

    Chatham House, 1920 yılında, Birinci Dünya Savaşı sonundaki Versay Anlaşması'nın ardından, "Uluslararası İlişkiler Enstitüsü" adıyla bir grup entelektüel tarafından kuruldu.

    Yeni bir dünya savaşını önlemek için uluslararası ilişkilerde diyalog sağlamayı amaçlayan kuruluş, bu amacına ulaşamasa da saygınlık kazandı ve 1926 yılında İngiltere Kraliyetinin imtiyazını aldı. 1926'dan sonra isminin başına kraliyet kelimesi eklenerek, "Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü" olan kuruluş, hiçbir resmi kuruluşa bağlı olmadığını, ifade özgürlüğü ve araştırmaya önem verdiğini vurguluyor.

    Bu çerçevede, dünyada birçok kuruluşta ve toplantıda da kullanılan "Chatham House Kuralı" ise konferansa katılan konuşmacının ismi ya da toplantıda bulunanların isimlerinin açıklanmaması ve kullanılmaması, sadece toplantıdaki bilgilerin açıklanabilmesi ya da yazılabilmesi anlamına geliyor.

    "Chatham House" ismi ise düşünce kuruluşunun bulunduğu tarihi binanın adıyla özdeşleşmesinden kaynaklanıyor. 2004 yılında resmi olarak "Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü"nün yanı sıra "Chatham House" ismini de kullanmaya başlayan kuruluş, her yıl uluslararası ilişkiler konusunda yüzlerce konferans düzenliyor ve raporlar basıyor.

    "Türkiye öncelikli konu"

    Chatham House üyesi, Avrupa ve Ortadoğu Araştırmaları Direktörü Fadi Hakura, Cumhurbaşkanı Gül'ün alacağı ödülle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 5-6 yılda Chatham House'da ön plana çıktığını belirterek, "Türkiye, şu anda hem bölgesel, hem de uluslararası anlamda büyük rol üstlenen önemli bir ülke. Dolayısıyla Türkiye, Chatham House için öncelik olmaya başladı" dedi.

    Türkiye'nin Chatham House'da düzenlenen konferanslarda artık daha sık gündeme geldiğini ifade eden Hakura, eskiden sadece Avrupa ve enerji gibi konularda tartışılan Türkiye'nin, artık Afrika gibi Türkiye'nin daha önce etkisinin olmadığı düşünülen bölgelerle ilgili konferanslarda da gündeme geldiğini kaydetti.

    Hakura, Türkiye'nin büyüyen uluslararası profiline mevcut AK Parti hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Gül'ün katkısının büyük olduğunu söyleyerek, "2010 Chatham House Ödülü"nün Cumhurbaşkanı Gül'e verilmesine üyelerin oylarıyla karar verildiğini hatırlattı.

    Bu ödülün ilk kez Türkiye'den bir yetkiliye verildiğine dikkati çeken Hakura, Gül'ün bu ödüle Irak'ta farklı grup ve kesimleri bir araya getirmek, Pakistan Afganistan ilişkileri, Ortadoğu barış süreci, Afrika ile kurulan ilişkiler ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi gibi konulardaki katkı ve çabalarından dolayı layık görüldüğünü ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow