İngiltere’de göç yasası tartışması
İngiltere’de hükümetin mültecilere yönelik tartışma yaratan tasarısı tepki çekerken, yasa karşıtı görüşün bayrak ismi eski futbolcu Gary Lineker oldu.
İngiltere’de hükümetin yeni göçmen politikasıyla ilgili tartışmalar alevlenirken, BBC’nin en önde gelen spor sunucusu ve eski futbolcu Gary Lineker tartışmanın odağı haline geldi.
Hükümetin yeni politikasına yönelik eleştirilerini dile getiren Lineker, Salı günü attığı bir tweette Muhafazakar Parti hükümetinin yeni mülteci yasa tasarısında kullanılan dilin, Nazi yönetiminin hakim olduğu “1930’lar Almanyası’nda kullanılandan pek farklı olmadığını” yazmıştı. Bu benzetme hükümet kanadından ciddi bir rahatsızlık yaratırken, İçişleri Bakanı Suella Braverman Lineker’i sert biçimde eleştirdi.
FUTBOLCULARDAN DESTEK
Daha sonra BBC’nin sunucu olarak Lineker’in görevine ara verdiği açıklandı. Açıklamada, Lineker’in sosyal medya kullanımının kurum kurallarını çiğnediği belirtilerek, Lineker’in sosyal medya kullanımı konusunda anlaşmaya varana kadar programını sunamayacağı ifade edildi. Lineker’in kendisinin “siyasi partilerle ilgili veya tartışmalı siyasi konularda taraf olmaması gerektiği” vurgulandı.
BBC’nin bu adımı üzerine tartışma daha da büyüdü. Programdaki spor yorumcuları ve ekip arkadaşlarının yanı sıra BBC’nin başka bir spor programı sunucuları da Lineker’e destek için programlara çıkmayacaklarını açıkladı. BBC’nin yayın düzeni ciddi anlamda değişmek durumunda kaldı. Eski futbolcular Ian Wright, Alan Shearer, Micah Richards ve Jermaine Jenas ile diğer yorumcular programda yer almayacaklarını duyururken, BBC, programın sadece maç özetleri şeklinde yayınlanacağını açıkladı.
TARTIŞILAN TASARI
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Salı günü Avam Kamarası’nda ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin bu ülkede iltica başvurusunda bulunma hakkını ortadan kaldıran yeni yasa tasarısını sunmuştu. İngiltere’ye Manş denizi üzerinden giren düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik yasa tasarısı hazırlayan İngiltere hükümeti, düzensiz göçmenleri yakalandığı anda gözaltına almayı öngörüyor. Tasarıya göre, gözaltına alınan düzensiz göçmenler adli soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilecek.
(Milliyet- Nevsal Elevli)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…