İngiltere Başbakanı Theresa May 7 Haziran'da görevi bırakıyor: Peki şimdi ne olacak?
İngiltere Başbakanı Theresa May bugün yaptığı açıklamada 7 Haziran'da istifa edeceğini duyurdu. May açıklamasında "Şimdi bu çabaya (Brexit'e) liderlik edecek yeni bir başbakanın ülkenin çıkarlarına olduğu açık. Bu yüzden 7 Haziran Cuma günü Muhafazakar Parti'nin lideri olarak istifa edeceğimi duyuruyorum" ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in istifası özellikle son birkça haftadır sıkça konuşulsa da sonrası daha büyük merak konusu... May 7 Haziran'da istifa ettiğinde ne olacak?
Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn erken bir genel seçim çağrısında bulunsa da hükümetin bu durumda bir seçimi kabul etmemesi bekleniyor.
Öte yandan Theresa May bugün partisinden istifa ettiğini belirtse de May, 7 Haziran'a kadar başbakanlık görevini sürdürecek. Bunun sonrasında ne kadar devam edeceğine ve liderlik yarışının uzunluğuna 1922 Komitesi karar verecek.
Birçok Muhafazakar Parti milletvekili, meclisin Temmuza ayındaki yaz tatili öncesinde, bu süreçlerin tamamlanmasını istiyor. Bu da yaklaşık bir ay süren kısa ve keskin bir liderlik seçimini gerektiriyor.
Başa kim gelecek?
Aslında liderlik yarışı May'in istifasından önce başladı. Ülkenin başındaki Muhafazakar Parti'de liderlik yarışını kim kazanırsa Başbakan da o olacak.
Boris Johnson veya Dominic Raab öne çıkan isimler arasında yer alsa da kesin olarak seçilip seçilmeyeceği son ana kadar belli olmayacak.
Adaylar açıklandıktan sonra, 313 Muhafazakar milletvekili bir dizi eleme turunda oy kullanacak. En düşük oy alan kişi adaylıktan düşecek ve oylama iki yarışmacı kalıncaya kadar devam edecek. Son iki aday, ülkede 120 bin kişinin üzerindeki parti üyelerinin oylaması ile seçilecek.
Fotoğraf: AFP
Brexit için ne anlama geliyor?
Theresa May'ın anlaşması parlamentoya tekrar gelmeden 'ölü' olarak kabul edildi. Öyle ki son oylamada May'e destek veren pek çok milletvekili bile bunu bir daha yapmayacaklarını belirtiyordu.
May istifasından sonra gerçekleşecek Brexit süreci ve bunun İngiltere için ne anlama geleceği başbakan olarak kimin devraldığına bağlı.
Eğer pek çok kişinin beklediği gibi, bir sonraki lider Boris Johnson veya Dominic Raab gibi bir Brexit destekçisi olursa, 31 Ekim’de yeni bir anlaşma yapma veya anlaşmasız ayrılıkla AB'den 'boşanma'ya karar verilmesi tahmin ediliyor. Kalmayı destekleyen birkaç adayın ise 'ikinci bir referandum'u önermesi bekleniyor.
Ancak tüm adayların şu ana kadar niyetleri konusunda çekingen davranmaları Brexit'in bundan sonraki süreci için yine belirsizliğe yol açıyor. Özellikle AB bu konuda fazlasıyla endişeli. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker İngiltere milletvekillerini "başbakanı değiştirmek yerine kendi aralarında bir anlaşma bulmaya çalışmakla" suçlamış ve sürece dair ilerleme kaydetmelerini önermişti.
İngiltere'de 2016'da başlayan Theresa May dönemi 7 Haziran 2019 itibariyle sona erecek olsa da İngiltere için 31 Ekim'e kadar yine belirsizlik dönemi gözüküyor.
Fotoğraf: Reuters
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı